Pittige vuurdoop Eric Meijers in Veenendaal

© Orange Pictures
VEENENDAAL/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Eric Meijers debuteert zaterdag als trainer van Spakenburg met een uitwedstrijd tegen GVVV. Dat is een streekderby met een roemruchte historie. Daarbij voerde het sportieve niet altijd de boventoon. Meijers begon maandag bij Spakenburg, als opvolger van de naar Feyenoord vertrokken John de Wolf.

HISTORIE

Er waren in de recente geschiedenis een aantal edities van GVVV-Spakenburg waar het in het veld behoorlijk uit de hand liep. Maar er zijn op Panhuis vooral ook veel prachtige voetbalgevechten geleverd tussen beide ploegen. In 1991, toen de titel in de hoogste klasse op het spel stond, won GVVV met 6-0. Negen jaar later boekte Spakenburg er de grootste uitzege: 0-4.
In totaal werd GVVV-Spakenburg sinds 1970 33 keer op het hoogste niveau gespeeld. GVVV won twaalf keer, Spakenburg boekte dertien zeges. Het doelsaldo is 58-51 voor GVVV, dat vooral de laatste jaren succesvol is. Sinds de invoering van de Topklasse wonnen de Veenendalers vijf van de zeven thuiswedstrijden tegen Spakenburg.

BESLISSINGSWEDSTRIJD

De meest memorabele ontmoeting tussen beide ploegen vond echter plaats op neutraal terrein. In 2014 eindigden GVVV en Spakenburg samen bovenaan in de Topklasse. Een beslissingswedstrijd in het stadion van Volendam leverde Spakenburg de titel op. Dat was dubbel wrang voor GVVV, dat een groot deel van het seizoen koploper was geweest. Bovendien hadden de Veenendalers een beter doelsaldo. Met de huidige regels zou GVVV kampioen zijn geweest; de beslissingswedstrijden zijn door de KNVB afgeschaft.

WEG OMHOOG

Anno 2019 zijn beide ploegen de laatste weken bezig de weg omhoog te vinden na een slechte seizoensstart. GVVV staat inmiddels negende, Spakenburg twee plaatsen lager. Bij GVVV ontbreken de geblesseerden Philip Ties en Tom Oostinjen, die vorig jaar nog voor Spakenburg speelden. Roy Terschegget, die de omgekeerde bewandelde, doet ook niet mee. Hij herstelt van een knieoperatie.
Eric Meijers kan bij zijn debuut op de Spakenburgbank bovendien niet beschikken over Mike Vreekamp en Olaf van der Sande. Majid Ghaddari is een twijfelgeval; hij verliet donderdag de training met hamstringklachten. Nathaniel Will zit wel weer bij de selectie.

LIVE

GVVV - Spakenburg begint zaterdag om 14.30 uur en is live te volgen bij Radio M Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.