Amateurclubs staan ook een minuut stil tegen racisme

Het Nederlands Elftal maakte eerder deze week al een statement.
Het Nederlands Elftal maakte eerder deze week al een statement. © KNVB
PROVINCIE UTRECHT - Niet alleen in het betaald voetbal, maar ook bij de amateurs wordt komend weekeinde letterlijk en figuurlijk stilgestaan bij de strijd tegen racisme en discriminatie. Op initiatief van Excelsior Maassluis, de oude club van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira die zondag door enkele fans van FC Den Bosch racistisch werd bejegend, blijven spelers na de aftrap een minuut stilstaan.
In de tweede en derde divisie en de hoofdklasse doen alle clubs mee. Andere clubs besluiten zelf of ze aan de actie meedoen. Bij het Utrechtse Kampong Voetbal waren ze het snel eens, zegt voorzitter Frank van Heusden:
"Het is natuurlijk een heel treurig incident in Den Bosch, maar ik denk dat we ons ook moeten realiseren dat het niet geïsoleerd is in de maatschappij. Dit komt overal voor, ook bij ons. Het is daarom een mooie aanleiding om daar ook weer eens bij stil te staan en daar goed over na te denken."
Waarschijnlijk gaan thuisspelende en bezoekende teams bij Kampong aan het begin van de wedstrijd een minuut hand in hand op het veld staan, maar "over de precieze invulling denken we nog na", zegt Van Heusden. Hij hoopt ook dat andere clubs in de regio het voorbeeld volgen.

KNVB

De KNVB steunt alle acties die worden genomen, ook in het amateurvoetbal. "Sommigen kiezen ervoor het voorbeeld van de profclubs te volgen door een minuut niet te voetballen. Anderen gaan voor een handshake of vinden een andere verbindende vorm om te laten zien dat voetbal gaat om verbinding en er geen ruimte is voor racisme. De KNVB juicht het toe dat iedereen zijn eigen vorm bedenkt en ondersteunt volledig de visie en noodzaak om gezamenlijk als voetbalwereld en samenleving tegen racisme en discriminatie op te staan."
De spelers van het Nederlands elftal lieten begin deze week met een paar duidelijke statements van zich horen en de clubs uit de eredivisie en eerste divisie staan tijdens de komende speelronde na de aftrap een minuut stil op het veld. Op de digitale borden in de stadions verschijnt de tekst 'Racisme? Dan voetballen we niet!'.

GRENS

Op initiatief van Gert-Jan Bunt, voorzitter van Excelsior Maassluis, volgen de clubs uit de hoogste drie afdelingen van de amateurs dat voorbeeld. "Toen ik de beelden zag en de emotie op het gezicht van 'Achie', onze Achie, was ik heel erg geraakt", zegt Bunt. "De emotie spatte van zijn gezicht af. Wat gebeurd is, kan gewoon niet. Dit tolereren we niet. We moeten voor eens en voor altijd een grens trekken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.