RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Adam Maher voor duel tegen oude club: "AZ is niet alleen Stengs en Boadu"

UTRECHT - FC Utrecht maakt zich met een vrijwel complete selectie op voor de thuiswedstrijd tegen AZ. Alleen AdriÓn Dalmau is nog niet fit genoeg om bij de wedstrijd aan te sluiten. Voor trainer John van den Brom is het duel tegen AZ een weerzien met zijn oude werkgever. Vˇˇr afgelopen zomer werkte de Amersfoorter vijf jaar voor de Alkmaarse club.

AZ VERLEDEN
Toch is er bij Van den Brom geen sprake van emoties. "Ik heb dat afgesloten. Ik heb daar vijf mooie jaren gehad, maar ik heb een keuze gemaakt en nu is er geen emotionele band meer", stelt de Utrechttrainer. "Natuurlijk zitten er veel mensen die ik ken en met wie ik nog contact heb. Maar zo werkt dat in het voetbal. Je stopt ergens en je gaat verder. Ik heb nu een goed gevoel als trainer van Utrecht. Maar ik vind het leuk om morgen tegen mijn ouwe clubje te spelen."

Bij dat ouwe clubje treft Van den Brom ook Calvin Stengs en Myron Boadu. Hij zat dinsdag op de tribune in Amsterdam toen dat duo in Oranje debuteerde. Dat deed Van den Brom wel wat. "Als je zo lang met die jongens hebt gewerkt en je weet wat ze allemaal meegemaakt hebben. Ze komen natuurlijk beiden terug uit lange blessures en dan is het mooi om te zien dat ze zich zo snel ontwikkeld hebben."

Van den Brom: geen emotionele band meer met AZ


"Ik had het wel verwacht, maar het is altijd afwachten hoe ze terugkomen na zo'n blessure", vervolgt Van den Brom, "Ze zijn goed, en ze kunnen ze nog zoveel beter." Ook Adam Maher, die vorig jaar nog bij AZ speelde, zag zijn oude ploeggenoten hun Oranjedebuut maken. "Het is mooi om dat te zien. Dat geeft een trots gevoel."

De twee zijn een product van de eigen opleiding van AZ. De Alkmaarse club heeft na Ajax misschien wel de meest succesvolle opleiding van Nederland. FC Utrecht kan zich daar niet mee meten, maar dat hoeft ook niet, stelt Van den Brom. "Bij FC Utrecht is dat niet aan de orde, omdat hier de basis anders is. AZ moest noodgedwongen voor de jeugd kiezen, omdat het met Scheringa fout ging. Het heeft heel lang geduurd voordat het goed werkte, maar nu werkt het."

TOPPLOEG
Met AZ treft FC Utrecht zaterdag de enige club die een beetje in het spoor van Ajax kan blijven. De Alkmaarders zijn op dit moment de tweede club van Nederland, vindt Van den Brom. "Ze staan tweede. Het zou gek zijn als je zou zeggen dat ze geluk hebben gehad. Ze spelen overtuigend, ze spelen goed, ze hebben een vast elftal en vertrouwen. Wij willen daar ook naartoe. Onze opdracht is om in het spoor te blijven."

"Ik vind het een leuk voetballend team", vult Maher aan. "Ze zijn lastig om tegen te spelen, maar wij moeten laten zien dat wij de betere zijn. Ik wil niemand te kort doen, maar AZ is niet alleen Stengs en Boadu. Het team is ÚÚn geheel. Ik denk dat wij moeten laten zien dat we er ook goed voor staan."

Ik wil niemand te kort doen, maar AZ is niet alleen Stengs en Boadu"
Adam Maher (FC Utrecht)

De wedstrijden tussen FC Utrecht en AZ staan de laatste jaren garant voor veel strijd, spanning en spektakel. Van den Brom verwacht dat dat zaterdag niet anders zal zijn. "We willen dat het publiek er achter gaat staan en we hopen dat we de goeie reeks in onze thuiswedstrijden volhouden."

Voor Maher is het daarbij een pluspunt dat de wedstrijd tegen AZ, net als die tegen PSV, een avondwedstrijd is. De Galgenwaard had is die wedstrijd tegen PSV iets magisch. "Ik speel liever 's avonds", zegt de middenvelder. "Half 3 en kwart voor 5 vind ik ook wel top. Maar die vroege wedstrijden, dat ligt denk ik niet heel mensen."

Adam Maher: racisme moet stoppen


RACISME
In het Nederlandse voetbal stond deze week het woord racisme centraal, nadat Excelsiorspeler Mendes Moreira daar het slachtoffer van werd in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch. "Ik snap dat de commotie er is, en het moet stoppen", zegt Maher daarover.

Oranje-aanvoerder Georginio Wijnaldum maakte deze week een statement door te zeggen dat hij niet zou zijn teruggekkerd op het veld, zoals Excelsior wel deed. "Iedereen maakt daarin zijn eigen keuze", reageert Maher op de uitspraken van Wijnaldum. "Ik hoef daar niet over na te denken want is niet bij mij gebeurd. Maar ik begrijp wel dat sommigen die keuze maken."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -