RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van Basten maakt misplaatste grap op tv: 'Sieg heil'

UTRECHT - Marco van Basten heeft gisteravond op tv bij FOX Sports een zeer opmerkelijke 'grap' gemaakt. Na een interview met de Duitse Heracles Almelo-trainer Frank Wormuth riep hij de Hitlergroet 'Sieg heil'.

De 55-jarige Utrechter probeerde met de opmerking in te haken op de slechte Duitse uitspraak van interviewer Hans Kraay, zo legde hij later uit in een verklaring. "Het was niet mijn bedoeling om te shockeren. Mijn excuses daarvoor." Van Basten werkt sinds een paar maanden als analist bij FOX. Hij gaat maandag in gesprek met de leiding van FOX Sports.

Op sociale media ontstond direct veel ophef na de opmerking van Van Basten. De Duitse krant Bild spreekt van een groot schandaal, uitgerekend een week nadat Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend door fans van FC Den Bosch.


De term 'Sieg heil' werd rond de Tweede Wereldoorlog vaak gebruikt om gehoorzaamheid te tonen aan Adolf Hitler. De daarbij horende Hitlergroet, de rechterarm gestrekt naar voren omhoog houden, is anno 2019 bij wet verboden in landen als Duitsland en Nederland.

FOX Sport heeft al met Van Basten over de situatie gesproken. Maandag staat er weer een gesprek op de agenda. "Er komt momenteel veel op hem en ons af en dat is volstrekt logisch", vertelt een woordvoerder van FOX Sports. "We zullen hier maandag ongetwijfeld nog verder met elkaar over spreken, dus ook met Marco."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.


Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -