Utrechtse voetballer racistisch bejegend, wedstrijd stilgelegd

De selectie van Sporting '70
De selectie van Sporting '70 © Sporting '70
UTRECHT - Een wedstrijd tussen de Utrechtse voetbalclub Sporting'70 en Eldenia uit Arnhem is stilgelegd na een racistische opmerking richting een speler. Everton dos Santos Silvas werd door een toeschouwer uitgemaakt voor roetveegpiet. Sporting-voorzitter Willem Muilenburg is woedend: "Wat zijn we diep gezonken met z'n allen."
In de extra tijd staat het nog 0-0 tussen de teams. Als Everton naar de zijlijn loopt om de bal te halen wordt hij vanaf de kant uitgescholden. "Onze aanvoerder en wat andere spelers ageerden daar meteen op", zegt Muilenburg. "Ik begreep al meteen wat er aan de hand was, en de scheidsrechter ook. Die schoot er als door een wesp gestoken op af. Hij heeft de wedstrijd toen afgefloten."
Hierover ontstaat onvrede. "Er was een enorm handgemeen, met spelers en supporters. Dan wordt er gezegd, 'het is goed zo, zo erg was het helemaal niet'. Maar het is wél erg. En wat nog het ergste is: Everton zegt na de wedstrijd tegen me, 'ik ben hier al aan gewend.' Hoe diep kunnen we met z'n allen zakken?"

INGRIJPEN

"De trainer van Eldenia heeft in de kleedkamer nog zijn excuses aangeboden namens de spelers en de staf. Dat waarderen we, maar het feit blijft dat dit nog steeds gebeurt. Nu was het langs de lijn, maar wat die jongens tijdens duels ook over zich heen krijgen is verschrikkelijk."
Het feit dat racisme zo veel voorkomt stoort de voorzitter nog het meest. "Ik wil Eldenia niet aan de schandpaal nagelen, voor hetzelfde geld gebeurt het volgende week bij Sporting. Het gaat erom dat we met z'n allen massaal ingrijpen en zeggen: dit accepteren we niet."
Volgens Muilenburg is er maar één oplossing. "Als er tijdens een duel een racistische opmerking wordt gemaakt, geef dat aan. Kom dan maar van het veld af, stop er maar mee. Misschien leren we het dan als Nederland eindelijk eens."

MINUUT STILTE

Dat dit uitgerekend op de dag gebeurde dat bij veel voetbalwedstrijden een minuut stilte wordt gehouden tegen racisme is wrang. "Mensen zijn er veel mee bezig, ze denken er veel over, dan gebeurt het natuurlijk ook", zegt Muilenburg. "Maar het punt is: volgende week gebeurt het ook, en de week daarop ook."
Dit is de tweede wedstrijd die zondag werd stilgelegd na racistische opmerkingen: in Emmen werd ook een duel tussen VV Emmen en JOS Watergraafsmeer uit Amsterdam gestopt toen een Amsterdamse speler werd uitgemaakt voor Zwarte Piet. Vorige week werd een wedstrijd tussen Excelsior en FC Den Bosch stilgelegd omdat Mendes Moreira werd uitgemaakt voor "k-zwarte, k-neger en Zwarte Piet".
De score van 0-0 blijft overigens staan. "Dat vind ik ook niet erg", zegt Muilenburg. "We komen er in ieder geval niet voor terug." De scheidsrechter doet melding van het incident.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.