RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Door de Lens van Ankie: geluid hoor je niet op een foto

1/2
PROVINCIE UTRECHT - "PANG!" Luid klinkt het startschot in mijn oren. Ik zag het niet aankomen en schrik er van, net als de mensen om mij heen. Het is vrijdagavond en ik ben op de Vechtsebanen in Utrecht. Vandaag is de tweede dag van de Trachitol Trophy: een vierdaags evenement met elke dag een schaatsmarathon op een andere ijsbaan in Nederland.

GOEDERENTREIN
Vijfenzestig schaatsters zijn er zojuist gestart. Het geluid van hun schaatsen op de baan is indrukwekkend. Als een denderende goederentrein razen ze voorbij. Zeventig rondjes moeten ze rijden. In het tempo waarin ze voorbij suizen lijkt het op een lange sprint, zo hard gaan ze. Nou moet ik zeggen dat ik nogal snel onder de indruk ben van het tempo van een schaatser.

Ik ben een van de zeldzame Nederlanders die het schaatsen nooit onder de knie heeft gekregen. Als kleuter kon ik nog leuk meekomen op mijn kinderschaatsjes met dubbele ijzers eronder, maar daar hield het toen ook gelijk mee op. Ik heb altijd mijn zwakke enkels, waar tot een aantal weken geleden echt helemaal niks mee mis was, de schuld maar gegeven.

EMMA ENGBERTS
Er doen ook vijf schaatsters uit de regio mee. Ik probeer ze te ontdekken tussen de menigte. Af en toe zie ik er een voorbij flitsen. Ik herken ze aan hun teamkleding. Vandaag spelen ze geen rol van betekenis. Dat wil zeggen er zijn geen podiumplaatsen voor ze. Over twee dagen wordt Emma Engberts uit Utrecht tweede. En bij het eindklassement na vier dagen staat ze vierde. Een knappe prestatie.

Net als bij wielrennen is marathonschaatsen een individuele sport waarbij de kracht en tactiek van het team waar je bij hoort, bepalend is voor de kansen die je hebt om te winnen. De strijd doet me denken aan jagende leeuwinnen die een groep antilopes aanvallen. Er wordt langs de zijkant ingehaald, van tempo verandert en naar elkaar geloerd. Wie zet de aanval het eerste in?

GELUID
Ik loop diverse rondjes om de baan en bedenk hoe ik ga vastleggen wat ik hier allemaal zie en hoor. Nee, geluid kan ik niet laten horen op een foto. Dat is de enige zwakte van fotografie. Hoewel het tegelijkertijd natuurlijk ook de kracht ervan is. Ik besluit uiteindelijk om de weidsheid van de hal, de lange rij met steeds weer langsrazende deelnemers en de koud van gladde ijsbaan zo in beeld zetten dat de kijker ziet wat ik zie en er zelf het krassende geluid van de vele schaatsen bij kan fantaseren.

 | Foto: Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -