De Ligt vijftiende bij Gouden Bal-verkiezing

De Ligt in het shirt van Juventus.
De Ligt in het shirt van Juventus. © EPA
ABCOUDE - Matthijs de Ligt is op de vijftiende plaats geëindigd bij de Gouden Bal-verkiezing, de prijs voor de beste voetballer van de wereld. Lionel Messi ging er voor de zesde keer in zijn loopbaan met de hoofdprijs vandoor.
Naast de eervolle vijftiende plek hoorde De Ligt ook dat hij de Kopa Trophy heeft gewonnen. Dat is de prijs voor de meest talentvolle speler tot 21 jaar. De 20-jarige Abcoudenaar kreeg die prijs uit handen van Fransman Kylian Mbappé, de winnaar van vorig jaar.
Eerder won De Ligt al de Golden Boy Award, een bij de Italiaanse sportkrant Tuttosport behorende prijs voor grootste voetbaltalent van het jaar.
De centrale verdediger kende een absoluut topjaar: met Ajax haalde hij de halve finale van de Champions League en werd hij kampioen. Met Oranje kwalificeerde hij zich voor het EK en hij verdiende in de zomer een transfer naar Juventus. De Italiaanse topclub betaalde ruim 75 miljoen euro aan Ajax.

VAN DIJK

Virgil van Dijk, de collega van De Ligt centraal in de verdediging van Oranje, werd tweede in de Gouden Bal-verkiezing. Hij moest dus alleen Messi boven zich laten. Frenkie de Jong eindigde op plek 11, Ajacied Dusan Tadic op plek 20 en Georginio Wijnaldum op plek 26.

VAN VEENENDAAL

Bij de vrouwen eindigde keepster Sari van Veenendaal op de gedeeld elfde plaats. De 29-jarige Nieuwegeinse verruilde dit jaar haar club Arsenal voor Atlético Madrid en werd met het Nederlands elftal tweede op het WK. Op dat toernooi werd ze gekozen tot beste doelvrouw.
De Amerikaanse Megan Rapinoe won de Gouden Bal bij de vrouwen. Vivianne Miedema eindigde bij de verkiezing op plek vieren is de enige Nederlandse boven Van Veenendaal.