RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jesse Puts werkt op EK kortebaan toe naar topvorm voor Tokio: 'De druk is er al af'

1/4
UTRECHT - Zwemmer Jesse Puts begint zonder druk aan het Europees kampioenschap kortebaan in Glasgow. De Utrechter heeft zich namelijk al geplaatst voor de Olympische Spelen, waardoor hij zich in aanloop naar Tokio volledig kan richten op andere kampioenschappen. "Dit is gewoon een EK, niet heel onbelangrijk", zegt Puts tegen RTV Utrecht.

Komend weekend komt Puts op drie onderdelen in actie tijdens het EK in Schotland. Donderdag doet hij mee aan de 4 x 50 meter gemixte estafette, vrijdag zwemt hij de 50 meter vrije slag en zaterdag begint het toernooi van de 100 meter vrije slag. De finales van die laatste afstand zijn op zondag.

Jesse Puts: "Voornamelijk World Cups langebaan gezwommen in voorbereiding op de Spelen"


NIET TE KLAGEN
Het wordt voor Puts pas de tweede wedstrijd van dit seizoen op de kortebaan. "Ik heb er heel veel zin in, maar ik weet niet zo goed wat ik moet verwachten. Ik ga mijn best doen en hoop op goede resultaten, daar heb ik wel vertrouwen in", zegt hij.

"Ik heb de afgelopen vier, vijf maanden voornamelijk World Cups gezwommen. Die waren allemaal op de langebaan in voorbereiding op de Olympische Spelen. De tijden waren op zich wel prima, vooral aan het begin van het seizoen. Daar mag ik niet over klagen. Ik merkte dat de laatste meters nog wat lastig waren, maar daar heb je op de kortebaan minder last van gelukkig", vertelt Puts.

Afgelopen juli viel er al veel druk van de schouders van de Utrechter: hij zwom op het WK de 50 meter vrij in 21,91 seconden en plaatste zich voor de Spelen. "Daar is dus al iets meer de druk van af", geeft hij aan.

Om mee te doen voor de medailles op het EK, weet Puts dat hij over een topvorm moet beschikken. "Als ik een medaille wil winnen op de 50 vrij, zal ik mijn Nederlands record (21,05 seconde) moeten verbeteren, denk ik. Ik gok dat daar een twintiger voor nodig is. Als ik in goede vorm ben, kan ik meedoen. Als ik er een beetje vanaf zit, dan zal ik hopelijk de finale halen."

Ik ben liever ontzettend goed in één ding, dan een beetje goed in twee dingen"
Jesse Puts

 Jesse Puts nadat hij de olympische limiet zwom op de 50 meter vrije slag Jesse Puts nadat hij de olympische limiet zwom op de 50 meter vrije slag | Foto: Orange Pictures

50 VRIJ EN 100 VRIJ
Puts is een specialist op de 50 meter vrije slag. Hij werd in 2016 wereldkampioen op de kortebaan, heeft de Nederlandse records in handen op de korte- en de langebaan en is voor die afstand al geplaatst voor Tokio. De Utrechter kijkt anders naar de 100 meter vrije slag.

Jesse Puts: "Ik ga wel voor de 100 meter-limiet, maar niet ten koste van de 50 meter"


"Ik ben nooit de allerbeste geweest op de 100 meter vrije slag", kijkt Puts in de spiegel. "Ik wil eerst de 50 vrij verbeteren. Als ik het niveau haal dat ik wil halen, dan zal de 100 meter-limiet ook dichtbij zijn. Ik kan mij heel erg gaan focussen op de 100, maar ben liever ontzettend goed in één ding, dan een beetje goed in twee dingen. Dan mis je op allebei de boot."

Wil Puts ook op de 100 meter vrije slag naar Tokio, dan zal hij onder de limiet van 48,57 seconden moeten zwemmen. Zijn persoonlijke record op de langebaan is 49,05. "Ik ga wel voor die limiet, maar niet ten koste van de 50 meter", zegt hij.

KORTEBAAN
De olympische zwembaden zijn langebaan, oftewel 50 meter lang. Het EK is op de kortebaan, dat zijn banen van 25 meter. "Dat is natuurlijk veel explosiever en het gaat meer om pure snelheid, dat helpt zeker. De voorbereiding op de Olympische Spelen is meer op langebaan gericht, maar een beetje extra explosiviteit en snelheid kan geen kwaad", lacht Puts.

TWEE KEER PIEKEN
De week na het EK staat in Amsterdam de Swim Cup op het programma. Voor veel zwemmers is dat een kwalificatiemoment voor Tokio. Puts doet aan beide evenementen mee, maar met een andere reden. "Iedere zwemmer moet in staat zijn om twee weekenden na elkaar heel hard te zwemmen."

"Ik wil op de Swim Cup ook heel hard zwemmen", kijkt hij vooruit. "Het doel is om harder te zwemmen dan op het WK. Je moet twee weekenden achter elkaar hard kunnen zwemmen. Als je tijdens de Spelen op de eerste en de laatste dag in actie komt, dan is dat in principe hetzelfde als nu het EK en de Swim Cup. Die vorm zal je een week lang moeten vasthouden, en dat kan ook prima."

DE WEG NAAR TOKIO
Na de Swim Cup gaat Puts met zijn trainer het definitieve traject bepalen tot en met de Olympische Spelen. Wel staat vast dat in februari (trainingskamp in Zuid-Afrika), april (Swim Cups) en mei (EK langebaan) belangrijke meetmomenten zijn in aanloop naar Tokio.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -