RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Nederlandse handbalsters schrijven historie na sensationele WK-finale

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/LEUSDEN - De Nederlandse handbalsters hebben historie geschreven door het wereldkampioenschap in Japan te winnen. In de absolute slotseconden was het Lois Abbingh die Oranje via een strafworp naar de overwinning gooide (29-30).

EERSTE HELFT

In de openingsfase liep het aanvallend niet bij Nederland, dat slechts twee keer scoorde via Angela Malestein uit Bunschoten en Laura van der Heijden uit Leusden. Die laatstgenoemde scoorde nog de winnende treffer in de halve finale tegen Rusland.

Spanje vond in het begin vaker het net, zes keer. Na de eerste time-out van de Nederlandse bondscoach Emmanuel Mayonnade begon het aanvallend beter te lopen bij Nederland en kreeg het verdedigend meer grip op de Spanjaarden. Daardoor werd de achterstand omgebogen in een voorsprong van 13-16, de ruststand.

GOED KEEPERSWERK

In de tweede helft begon Nederland sterk, maar daarna werd het spannend. Nederland hield lang stand mede dankzij goed keeperswerk van Tess Wester. Vlak voor tijd kwam Spanje toch op gelijke hoogte en was Nederland opnieuw aan zet.

BLOEDSTOLLENDE SLOTFASE

Spanje speelde in de laatste seconden met een speelster minder door een rode kaart. Na een knappe redding van Wester probeerde de keepster het spel snel te vervolgen. Nederland had daardoor plots een gouden kans om alsnog de zege te pakken. Via een strafworp van Abbingh, topscorer van het toernooi, werd het 29-30 voor Oranje en kon de champagne ontkurkt worden.


NARE SMAAK GESPOELD

Door de historische zege spoelen de handbalsters de nare smaak van de vorige twee finales weg. Op het EK van 2015 en het WK van 2016 gingen ze onderuit tegen Noorwegen. Dat land werd op het wereldkampioenschap dit jaar uitgeschakeld in de halve finale door Spanje.

OLYMPISCHE SPELEN

Nederland was voor aanvang van de finale al geplaatst voor het volgende WK en had al een ticket voor de Olympische Spelen verdiend.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.


Sportoverzicht