RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Door de Lens van Ankie: de mooiste kampioensbeker van 2019

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Ook ik zit zondagmiddag op het puntje van mijn stoel te kijken naar de WK finale van de Nederlandse handbalsters. De autostoel wel te verstaan. Nee, nee, niet die van de bestuurder, maar die daarnaast. Zou het ze gaan lukken?

SPELREGELS
Met de telefoon in mijn hand vertel ik aan de medepassagiers wat er op het scherm gebeurt. Een bijkomend voordeel van sportfotograaf zijn, is dat ik inmiddels van veel sporten de spelregels ken. De regels van handbal heb ik geleerd van de mannen van Houten. Eerder dit jaar werden zij kampioen en promoveerden naar het allerhoogste niveau: de BENE-League. Ik was erbij die dag en maak mezelf met hulp van een speler in snel tempo de sport eigen.

Bij handbal wordt vaak gescoord, dat hebben we zondag allemaal kunnen zien. De bal gaat razendsnel heen en weer over het veld, van links naar rechts, van speler naar speler. Als fotograaf moet je goed bij de les blijven om steeds weer de juiste speler in beeld te zetten. De spanning die hoort bij een kampioenswedstrijd voel je ook als fotograaf.

ARCHIEF
Je weet op zo'n dag kun je niet volstaan met een geijkt plaatje van een duelletje. Er is een belangrijke wedstrijd die vastgelegd moet worden én er zijn emoties van winnaars en verliezers. En dat laatste, daar draait het natuurlijk om. Heb je één mooie plaat van de huilende winnaar met de beker dan kan de rest van je beelden linea recta door naar het archief.

Nou vind ik trouwens, even tussendoor, dat je als fotograaf altijd je stinkende best moet doen om er iets moois van te maken. Al is het alleen maar omdat je dat verplicht bent aan al die mensen die niet met hun neus vooraan mogen staan bij een wedstrijd. Dat dat echt niet makkelijk is, en ook niet altijd lukt is een andere kwestie. Maar de wil en de inzet moet er steeds weer zijn. Een goede collega zei me eens: 'je bent zo goed als je laatste foto'. Of dat echt zo is, weet ik niet, maar ik draag het sindsdien bij me als een soort motto en dat houd me scherp.

MOOISTE BEKER
Het is ze gelukt! Ze zijn kampioen. Wat een spanning. Ik voel mee met de collega's in Japan: bijzonder om erbij te zijn. Zelf zag ik dit jaar UZSC landskampioen worden, Mathieu van der Poel heroïsch de Amstel Gold Race winnen en Suzanne Schulting knallen op het EK shorttrack.

Maar de kampioensbeker die misschien wel de allermeeste indruk op me heeft gemaakt, is de FC Utrecht Cup 2019. Deze bijzondere beker werd gewonnen door de kinderen van revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht na een middag voetballen als prof met spelers van FC Utrecht. Zo mooi. En ik mocht er bij zijn.

 | Foto: Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -