Jan Willem van Ede: "Aantal buitenlandse keepers in de eredivisie is verontrustend"

UTRECHT - Jan Willem van Ede zwerft door heel Europa. Als vervoerder van materieel voor vrijwel alle teams van de KNVB en als keeperstrainer bij de vrouwen van Ierland. Vrijdag maakte hij een tussenstop in Utrecht en schoof 'Mister FC Utrecht' aan in Een Berg Sport.
En met Van Ede in de studio gaat het al gauw over keepers. "Weet je wat ik nou zo jammer vind?" als zijn favoriete onderwerp ter sprake komt, "Er lopen gewoon vijf Duitse keepers rond in de eredivisie. Doodzonde vind ik dat. Ik heb niks tegen buitenlandse keepers, maar het is verontrustend" FC Utrecht heeft als een van de weinige clubs een Nederlandse keeper onder de lat staan. "Maarten Paes is een geweldige keeper. Maar Thijmen Nijhuis ook. FC Utrecht moet uitkijken dat die niet in elkaars vaarwater gaan zitten."
Jan Willem van Ede: "Doodzonde dat er vijf Duitse keepers in de eredivisie staan"
"Wat ik heel mooi vond gisteren", vult Gert Kruys aan, "is dat Maarten Paes inmiddels cruciale reddingen verricht. Je gaat mij toch niet vertellen dat er in Nederland niet betere keepers zijn dan die 'ballenvanger' bij VVV Venlo. De jonge Nederlandse keepers moeten wedstrijden spelen." Van Ede vindt Michel Vorm daarin nog het beste voorbeeld. "Die zat eigenlijk op een dood spoor bij Utrecht. Hij ging één seizoen naar Den Bosch waar hij iedere week een prestatie moest leveren in de Keuken Kampioen Divisie. Niet een keer in de drie weken op een maandagavond, maar gewoon 36 wedstrijden iedere week presteren. Daar is bij Michel toen het kwartje gevallen."
De ode van Korneel
Van Ede heeft inmiddels helemaal zijn plek gevonden in het vrouwenvoetbal. Hij was assistent bij Oranje, was keeperstrainer in Zweden en is nu de rechterhand van Vera Pauw in Ierland. "Natuurlijk is het in het begin best even wennen en botst het wel eens, maar zonder wrijving geen warmte, zei Tom Dumoulin", Van Ede voelt zich prima op zijn plek in Ierland, waar ze volgens hem ook uitstekende faciliteiten hebben. Maar Pauw gaf de doorslag. "Vera wilde mij er heel graag bij hebben omdat ze weet hoe ik werk. Scherphouden en triggeren dat probeer ik toch bij een hoofdcoach te doen."
Jan Willem van Ede: "Zonder wrijving geen warmte"

LAATSTE VOOR DE WINTERSTOP

FC Utrecht speelt zondag de laatste wedstrijd voor de winterstop. Winst op Feyenoord kan het jaar nog wat extra glans geven. "Ik denk dat we kunnen terugkijken op een goede eerste seizoenshelft. Het gaat nog wel gepaard met wat wisselvalligheid", vindt Kruys, "We hebben drie uitglijders gemaakt. De uitschakeling Europees, de thuisnederlaag tegen VVV en het dieptepunt was natuurlijk RKC."
Appie en de prognoses voor FC Utrecht - Feyenoord
Een Berg Sport is vanaf 17.30 te zien op RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.