De handbalvrouwen zorgden voor hét sporthoogtepunt van 2019

LEUSDEN - Het was het sportieve hoogtepunt van 2019: de wereldtitel van de Nederlandse handbalsters. Op 15 december werd in een spectaculaire finale Spanje verslagen. Twee van die wereldkampioenen komen uit onze provincie: Laura van der Heijden uit Leusden en de Bunschotense Angela Malestein. Twee dagen na de finale was het duo al te gast bij RTV Utrecht.
De handbalsters werden sportploeg van het jaar.
De handbalsters werden sportploeg van het jaar. © Fotostudio Red Green Blue
Nederland was al jaren een topland in het handbal. Maar een wereldtitel, daar zag het begin 2019 niet naar uit. Een aantal toppers stopte bij de nationale ploeg en bondscoach Hella Thomsen vertrok. Zij werd opgevolgd door Emmanuel Mayonnade. "We wisten dat er dat we elkaar weer moesten vinden, met nieuwe meiden en zo", zegt Laura van der Heijden. "Maar die meiden hebben het goed opgepakt en de trainer ook."

APART TOERNOOI

Dat Nederland in Japan wereldkampioen werd, was eigenlijk bizar. Tijdens het WK verloor Oranje drie duels, waaronder de openingswedstrijd tegen Slovenië. "Dit was sowieso een heel apart toernooi", vindt Van der Heijden. "Iedereen won van iedereen. Wij wonnen de belangrijkste wedstrijden en daarom haalden we de finale."
"Wij wonnen de belangrijkste wedstrijden en daarom haalden we de finale"
En daar had na die nederlaag tegen Slovenië niemand meer op gerekend. "Wij hadden zelf wel dat geloof. Ik denk dat we daarom ook zover zijn gekomen. We hadden zo slecht gespeeld en we wisten dat we veel beter konden", zegt de Leusdense, die zelf een hoofdrol voor zich opeiste in de halve finale tegen Rusland. Bij een stand van 32-32 gooide Van der Heijden Oranje tien seconden voor tijd naar de zege.
"Toen ik de bal kreeg zag ik een klein gaatje en ik dacht: ik ga."
"Toen ik de bal kreeg zag ik een klein gaatje en ik dacht: ik ga." © Orange Pictures
"Dat was wel even lekker dat ie er in ging, ja. We waren kapot en wilden per se geen verlenging. Toen ik de bal kreeg zag ik een klein gaatje en ik dacht: ik ga." Ook het einde van de finale was zinderend spannend. Nederland - Spanje stond 29-29 toen Oranje zes seconden voor tijd een strafworp kreeg. Loïs Abbringh nam hem.
"Ik ben naar de bank gelopen. Ik zag dat Estevana Polman niet durfde te kijken", haalt Van der Heijden dat beslissende moment terug. "Toen hij erin ging was er pure ontlading. We waren in shock en vrolijk en ik dacht: is het nu voorbij?" Het was inderdaad voorbij en Van der Heijden pakte de mooiste prijs uit haar handballoopbaan. Daar kan in 2020 een nog mooiere aan worden toegevoegd: Olympisch goud in Japan. "Daar gaan we nu weer hard voor trainen."

MEER MOOIS

De wereldtitel van Laura van der Heijden en Angela Malestein was niet de enige Utrechtse wereldtitel van 2019. Al in maart werd baanwielrenner Jan Willem van Schip uit Schalkwijk wereldkampioen op de puntenkoers. Een half jaar later trad Houtenaar Noel van 't End in de voetsporen van Anton Geesink, door in Tokio wereldkampioen judo in de klasse tot 90 kilo te worden. Op datzelfde WK pakte Michael Korrel uit Vianen brons.
Noël van 't End kan het niet geloven: hij is wereldkampioen
Noël van 't End kan het niet geloven: hij is wereldkampioen © RTV Utrecht
Lisa Bunschoten uit Utrecht veroverde zelfs twee wereldtitels. De snowboardster was in maart zowel op de banked slalom als op de cross de beste tijdens het WK voor paralympiërs.

DAFNE

Voor Dafne Schippers liepen de wereldkampioenschappen juist uit op een teleurstelling. De Utrechtse moest zich voor de 200 meter, de afstand waarop ze twee keer de wereldtitel veroverde, geblesseerd afmelden. Eerder had ze zich wel geplaatst voor de finale van de 100 meter, maar ook die moest ze wegens een blessure afzeggen.
Schippers boekte in 2019 wel een aantal successen. Zo won ze de nationale titels op de 60 meter indoor en op de 100 meter outdoor. Ook was ze de beste op de 200 meter tijdens de Diamond Leaguewedstrijden in Oslo en op de 100 meter in Hengelo, bij de Fanny Blankers Koengames. Ze plaatste zich daarmee voor de Olympische Spelen, komende zomer in Japan.

WIEBES

2019 was ook het jaar van de doorbraak van wielrenster Lorena Wiebes. Met maar liefst vijftien zeges beleefde de Mijdrechtse een absoluut topjaar. Ze was de beste tijdens de Europese Spelen in Minsk en veroverde ook de nationale titel op de weg. Verder won ze drie etappes én het eindklassement in de Ronde van Chongming, twee ritten in de BOELS Ladies Tour en etappes in de Ronde van Yorkshire, de Tour of Norway en de Flanders Diamond Tour. Het leverde haar aan het einde van het seizoen de eerste plaats op de wereldranglijst op, nog voor Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen.
Lorena Wiebes wint bij de Europese Spelen
Lorena Wiebes wint bij de Europese Spelen © Orange Pictures

DE GROOT

De beste rolstoeltennister van de wereld komt ook in 2019 uit Oudewater. Diede de Groot won drie van de vier Grand Slamtoernooien: de Australian Open, de US Open en Roland Garros. Op Wimbledon verloor ze de finale. Aan het eind van het jaar won de Oudewaterse voor de derde keer op rij de Masters, het officieuze wereldkampioenschap.

SKATEKEET

Ten slotte was daar ook nog de pas 15-jarige Utrechtse Keet Oldenbeuving, alias Skeetkeet. Zij won in oktober het EK skateboarden op het onderdeel street. Het leverde haar tijdens het nationale sportgala de titel Talent van het Jaar op. En Skeetkeet heeft Olympische perspectieven, want het onderdeel waarop zij Europees kampioen werd staat komende zomer tijdens de Olympische Spelen voor het eerst op het programma.
Tot en met 31 december blikken we iedere dag terug op een bijzonder nieuwsmoment van 2019. Uiteraard staan we stil bij de tramaanslag en we blikken terug op vrolijke gebeurtenissen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.