Voetbal: 2019, de trainerscarrousel draaide op volle toeren

© Geert Lommers/Orange Pictures: bewerking RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In de top van het Utrechtse amateurvoetbal was 2019 zonder enige twijfel het jaar van de trainerscarrousel. Als in augustus 2020 de nieuwe voetbalcompetitie begint, hebben alle Utrechtse clubs in de Tweede en Derde divisie een andere trainer dan in augustus 2019.

DOVO

De grootste trainerssoap vond zonder twijfel plaats bij DOVO. Daar werd in november Gert Kruys, die al had aangekondigd na dit seizoen te vertrekken, ontslagen. Op dat moment had de Veenendaalse derdedivisionist Utrechter Patrick Loenen al vastgelegd voor volgend seizoen. Maar toen na het vertrek van Kruys de mensen die Loenen hadden aangesteld ook vertrokken, vond de huidige trainer van hoofdklasser Sportlust'46 uit Woerden te situatie te onzeker. De al getekende verbintenis werd ongeldig verklaard, Loenen blijft bij Sportlust.
Overigens lag Kruys in maart al onder vuur toen de spelers Joshua en Enrico Patrick hun net getekende contract inleverden met de mededeling dat ze niet bij DOVO wilden blijven met Gert Kruys als trainer. Het bestuur schaarde zich achter Kruys, de broers Patrick verkasten in de zomer naar DVS'33.
Enrico Patrick: "Kruys eruit of ik eruit".
Enrico Patrick: "Kruys eruit of ik eruit". © DOVO_Jeroen van den Berg
Inmiddels heeft DOVO met Scott Calderwood een trainer gevonden die dít seizoen afmaakt. Of hij ook na de zomer actief is op Panhuis, wordt de komende maanden duidelijk. Waar Gert Kruys trainer wordt, weten we wel: bij de Utrechtse hoofdklasser DHSC.

SPAKENBURG

De mooiste promotie was er zonder twijfel voor John de Wolf. De Schiedammer begon dramatisch aan het seizoen bij Spakenburg en na een wedstrijd of zes leek zijn postitie serieus ter discussie te staan. Maar Spakenburg herstelde zich en De Wolf mocht blijven. Totdat Feyenoord kwam: Dick Advocaat, de vervanger van de opgestapte Jaap Stam, wilde De Wolf als assistent. Die zei uiteraard 'ja'.
Het vertrek van De Wolf leek de komst van Hercules-trainer Jochem Twisker naar de Westmaat in te luiden, maar de Utrechtse derdedivisionist gaf zijn trainer geen toestemming voor een tussentijdse terugkeer naar zijn oude liefde. Spakenburg stelde daarop Eric Meijers, bekend als succestrainer van Achilles'29, voor anderhalf jaar aan.
René van der Kooy wordt trainer van Hercules
René van der Kooy wordt trainer van Hercules © Orange Pictures

TWISKER

De al genoemde Jochem Twisker zag een droomtransfer naar Spakenburg dus in rook opgaan. Hij maakt het seizoen af bij Hercules, maar vertrekt daarna naar een andere Utrechtse tweededivisionist. Bij GVVV wordt hij de opvolger van Niek Oosterlee, die na drie jaar vertrekt uit Veenendaal. Oosterlee heeft nog geen nieuwe club, bij Hercules wordt René van der Kooij de opvolger van Twisker. Van der Kooij is al technisch manager bij Hercules en ook hoofdtrainer van 2e klasser SO Soest.

IJSSELMEERVOGELS

Bij IJsselmeervogels leek het er eind vorig seizoen al op dat trainer Ted Verdonkschot het veld zou moeten ruimen. In april meldde de Gooi en Eemlander dat een groot deel van de selectie het helemaal gehad had met de trainer. De clubleiding ging in gesprek met de spelers en oordeelde dat dat wel meeviel. Het vertrouwen in Verdonkschot werd uitgesproken, maar in december kwam wel de mededeling dat de trainer en de club in juni, na twee seizoenen, uit elkaar gaan.
Verdonkschot is volgend seizoen trainer van hoofdklasser Velsen, zijn opvolger bij de Vogels wordt Berry Smit, die nu nog trainer is van Jong FC Volendam.
Berry Smit volgt Ted Verdonkschot op bij IJsselmeervogels
Berry Smit volgt Ted Verdonkschot op bij IJsselmeervogels © Orange Pictures

HOOGLAND

Tenslotte Hoogland, debutant in de Derde divisie. Daar vertrekt na dit seizoen trainer Raymond Prins. Prins heeft op het moment van schrijven nog geen nieuwe club. Hoogland is in onderhandeling met een mogelijke opvolger, maar wie dat wordt is nog niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.