Voormalig DOS-keeper Jan van de Wint (91) overleden: 'Een boom van een kerel'

Jan van de Wint duikt de bal uit de hoek tijdens DOS - Ajax.
Jan van de Wint duikt de bal uit de hoek tijdens DOS - Ajax. © Collectie Gert van Es
UTRECHT/AMERSFOORT - Jan van de Wint is overleden. De voormalig keeper van de Utrechtse voetbalclub DOS is 91 jaar oud geworden. Hij overleed op 31 december 2019 in Amersfoort.
Van de Wint tekende in 1959 een contract bij DOS. Hij kwam over van SC Enschede en werd naar Utrecht gehaald als opvolger van Frans de Munck, die met het bestuur geen overeenkomst had bereikt over een nieuw contract.

KAMPIOENSDUEL DOS

Overigens had Van de Wint kort voor zijn overgang ook al veel met DOS te maken. Als keeper van SC Enschede nam hij het in de beslissingswedstrijd om de Eredivisie-titel (1958) op tegen DOS.
Het kampioensduel in De Goffert in Nijmegen eindigde in 1-0 voor de Utrechters, nadat Van de Wint een schot van Tonnie van der Linden niet kon stoppen.
Schrijver Ad van Liempt haalt meerdere herinneringen op aan DOS-keeper Jan van de Wint

TOPPUNT VAN VERSLAGENHEID

De Utrechtse schrijver Ad van Liempt was jarenlang volger van DOS en FC Utrecht. In 2008 bracht hij het boek 'DOS, het wonder van Utrecht' uit. Daarin sprak Van Liempt met de oud-spelers van het kampioenselftal en met Van de Wint. Ook over dat ene doelpunt van Van der Linden.
"Het was in de bloedhitte en er werd verlengd. In ongeveer de 107de minuut kwam er een schot van buiten de zestien en dat ging in de hoek. Toen heeft hij zeker twee minuten lang plat op de grond gelegen. Dat was het toppunt van verslagenheid. Destijds was de wedstrijd meteen afgelopen als het beslissende doelpunt viel", reageert Van Liempt.
Jaren na dato was Van de Wint nog altijd bezig met die goal. "We waren bijna klaar met ons gesprek. Toen zei hij: 'Je hebt die foto's en films allemaal goed bekeken. Zeg nou eens eerlijk, had ik hem moeten hebben?' Dat vond ik zo ontzettend ontroerend, dat een man vijftig jaar na dato zich nog steeds afvraagt of het zijn schuld was dat DOS kampioen werd en Enschede niet."
Jan van de Wint (vierde van links) in 2018 in een FC Utrecht-skybox
Jan van de Wint (vierde van links) in 2018 in een FC Utrecht-skybox © Collectie Gert van Es

BOOM VAN EEN KEREL IN DE SIGARENWINKEL

Van de Wint werd kort daarna dus de keeper van de landskampioen. Van Liempt (destijds ongeveer 10 jaar) weet nog goed dat de doelman een sigarenwinkel had in Utrecht. "Ik ging een handtekening halen bij hem in zijn sigarenwinkel. Dat was op het Smaragdplein in Utrecht. Hij was ontzettend groot. Dat zag je op het veld al, maar in die winkel stond echt een boom van een kerel. Ik weet nog dat ik behoorlijk zenuwachtig was toen ik die deur opendeed."
Ook een (bijna unieke) avondwedstrijd van DOS tegen Dinamo Moskou in die periode is Van Liempt bijgebleven. "Dat was een mythische club, want daar speelde Lev Yashin, de beste keeper die de wereld ooit gehad heeft volgens velen. Het was vol en ik mocht daar als jongetje ook naartoe. Die Russen nemen een corner en Van de Wint vangt de bal met één hand. Dat heb ik daarna nooit meer iemand heb zien doen."
"Hij deed daarna drie stappen naar voren en trapte de bal uit, zo ver, dat de keeper aan de overkant hem zo kon opvangen. Zonder dat de bal gestuit had. Het is een scène uit de voetbalwedstrijd die zich nooit meer herhaald heeft, naar mijn idee. Daarom heb ik het onthouden", haalt Van Liempt aan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.