RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wesly Dijs staat voor debuut op hooglandbaan van Calgary: 'Dat wil iedere schaatser'

1/4
SOEST - Voor Wesly Dijs uit Soest breekt een belangrijke periode aan. De schaatser gaat begin februari naar het Canadese Calgary om daar de 1.500 meter te schaatsen in de Wereldbeker. Voor het eerst rijdt Dijs op een hooglandbaan en op het hoogste niveau. "Ik kijk niet naar de klassering, maar ik wil zo hard mogelijk schaatsen en alles eruit halen wat erin zit", zegt Dijs.

Het is niet voor het eerst dat Dijs zich mag melden in de Wereldbeker. Eerder dit seizoen deed hij mee in Nur-Sultan (Kazachstan) en Nagano (Japan) en vorig jaar in Hamar (Noorwegen). Dat was wel in de B-groep, een wedstrijd op het tweede niveau.

DICHT BIJ PODIUM NK AFSTANDEN
Zijn plaatsing voor de 1.500 meter in de A-groep van de Wereldbeker realiseerde Dijs tijdens de NK afstanden in Heerenveen, eind december. "Mijn doel was top-5 om zo naar Calgary te gaan. Alleen zat ik maar zestien honderdsten achter de nummer drie. Als je dan zo dicht bij bent, dan wil je ook het podium op. Desondanks was ik wel tevreden", blikt hij terug.

Wesly Dijs: "Rijden op een baan als Calgary, dat wil iedere schaatser"


We gaan vroeg naar Calgary, want we moeten eerst wennen aan de hoogte"
Wesly Dijs

"Als je een wedstrijd op een hooglandbaan kan rijden zoals in Calgary, dat wil iedere schaatser. De A-groep wordt ook uitgezonden op tv, en dat is voor mij de eerste keer op dit niveau. Dat is heel gaaf", aldus Dijs, die op het afgelopen NK zijn persoonlijke records op de 500, 1.000 en 1.500 meter verbeterde. Dat kan nog beter op het snelle ijs van Calgary, verwacht hij.

"Iedereen verwacht snelle tijden. Ik reed mijn PR's in december bij het NK. De omstandigheden waren toen heel zwaar. Als je dan een PR rijdt, dan weet je dat het harder kan als de omstandigheden beter zijn. Dat is een heel goede motivatie", weet Dijs.

De Soester had zijn focus gelegd op het NK afstanden, omdat daar alle belangrijke tickets verdeeld worden. Nu richt hij zich op Calgary. "Het is belangrijk om nu goed te trainen. We gaan vroeg naar Calgary, want we moeten eerst wennen aan de hoogte. Twee en een halve week van tevoren gaan we daarheen", kijkt hij vooruit.

 Wesly Dijs in actie namens Team Reggeborgh Wesly Dijs in actie namens Team Reggeborgh | Foto: Orange Pictures

"De week na Calgary is de WK Afstanden in Salt Lake City (Verenigde Staten), dat is nóg iets hoger. Veel rijders zien Calgary als een goede voorbereiding op het WK. Helaas rijd ik zelf het WK niet, maar ons team gaat wel", zegt Dijs. "Ik ga wel mee, vooral als trainingspartner voor ploeggenoten Kai Verbij en Dai Dai Ntab. Het jammere is dat Kjeld Nuis de aanwijsplek heeft gekregen op de 1.500 meter en daardoor mij op de tweede reserveplek heeft gezet."

RUGBLESSURE ZIT PROGRESSIE SOMS DWARS
Dijs is al enige tijd bezig aan zijn opmars. Hij schurkt tegen de Nederlandse top aan en liet op het NK afstanden zien dat hij daar nu heel dichtbij zit. "Vorig jaar was ik zesde op het NK en dit jaar vierde. Ik wil die stijgende lijn doortrekken de komende twee jaar. Dan zijn de Olympische Spelen. Daar ligt mijn hoofddoel."

Wesly Dijs over zijn ontwikkeling onder oud-olympisch kampioen Gerard van Velde


De grootste stappen heb ik gemaakt op mijn rondjes, maar mijn verbeterpunt is de start en de opening"
Wesly Dijs

"Ik merk dat ik steeds vooruit ga. Ik blijf PR's rijden, dat is altijd goed. Dit is mijn tweede jaar bij het team van Gerard van Velde en dat bevalt heel goed. We zijn bezig om die lijn door te trekken. De grootste stappen heb ik gemaakt op mijn rondjes, maar mijn verbeterpunt is de start en de opening. Daar verlies ik veel te veel voor die stap omhoog richting het podium", geeft Dijs aan.

Een rugblessure hindert de 1.500 meter-specialist al zeker twee jaar. "Die probeer ik onder controle te hebben en te zorgen dat dat weggaat, zodat ik ook kan trainen op de start. Dat is afgelopen zomer niet gelukt. Als ik een zomer goed kan trainen, dat het dan een heel stuk beter moet gaan", aldus Dijs.

Naast de Olympische Spelen heeft de snelle Soester nog een punt aan de horizon gezet. "De WK afstanden op de 1.500 meter, dat is naast de Spelen wel het doel. Ze noemen het wel de koningsafstand, al zijn daar wel eens discussies over. Soms komen de allrounders iets verder en op een snelle baan zal het andersom zijn. Bij een 1.500 meter is dat heel mooi om te zien."

GEEN NK SPRINT
Momenteel treft Dijs in Heerenveen de laatste voorbereidingen op zijn Wereldbeker-wedstrijd die in het weekend van 7-8 februari zijn. "We gaan op 23 januari weg, dus ik zal niet aan de start staan van het NK sprint. Daar ga ik mij optimaal voorbereiden om zo hard mogelijk te schaatsen in Calgary", zegt hij.

Dijs baalt dat hij het NK moet missen. "Het is natuurlijk jammer. Het is een toernooi in Thialf en dat is altijd heel mooi, maar ik ben niet heel goed op de 500 meter. Dan is het voor mij belangrijker om in Calgary een heel goede 1.500 meter te rijden en de week ervoor een trainingswedstrijd."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -