Scheperkamp terug op Vechtsebanen bij Utrecht City Bokaal: 'Gaf extra energie'

© Daan Kalksma / daka sportsimages
UTRECHT - Merijn Scheperkamp keerde tijdens de Utrecht City Bokaal terug op de Vechtsebanen, de plek waar hij opgroeide als schaatser van Schaats en Inline-skatevereniging Zeist. Hij eindigde als tweede. "Op de oude baan schaatsen gaf extra energie."
Scheperkamp ging aan kop op zaterdag in het klassement na de 500 en 1000 meter. De volgende dag werden die afstanden nog een keer verreden. Ruim voordat dit gebeurde zat Scheperkamp relaxed met een ploeggenoot in de kantine van de Vechtsebanen. Hij moest gapen. "Gapen zorgt voor ontspanning, maar ik ben er niet mee bezig wat ik voor de tijd doe." Volgens de 19-jarige was het geen teken van 'ik klaar dit klusje wel even'. "Ik wist dat Gijs (Esders, red.) in mijn nek hijgde en snel kan sprinten."
Merijn Scheperkamp: "Mensen in de jurytoren en scheidsrechters die ik jaren geleden heb ontmoet zijn er nog steeds."

THUISRACE

De Utrecht City Bokaal was een soort van thuisrace voor Scheperkamp. Hij is al meer dan tien jaar lid van Schaats en Inline-skatevereniging Zeist en maakte op jonge leeftijd al zijn rondjes op de Vechtsebanen. Daar kwam hij tijdens de Utrecht City Bokaal nog wat oude bekenden tegen. "Mensen in de jurytoren en scheidsrechters die ik jaren geleden heb ontmoet zijn er nog steeds. Ik heb goedendag gezegd. Daarna liep ik door, want je bent gefocust op de wedstrijden. Ik wilde graag laten zien wat ik kan. Op de oude baan schaatsen gaf extra energie", aldus Scheperkamp, die dankzij een tweede plaats zijn hoofddoel bereikte: een ticket voor het NK sprint ontvangen.
Olympisch kampioen worden is een droom
Merijn Scheperkamp

GROTE SPORTPRESTATIES

Toen Scheperkamp als jonkie schaatste op de Vechtsebanen hingen er al borden rondom het ijs met jaartallen en namen van sporters die grote prestaties geboekt hebben. Voorbeelden zijn Annie Borckink die in 1980 goud won op de 1500 meter op de Olympische Spelen, Henk van der Grift die in 1961 wereldkampioen allround werd en Gerard van Velde die met een gouden medaille naar huis ging na de gewonnen 1000 meter op de Olympische Spelen van 2002.
Scheperkamp keek vaak naar de borden en kent ze bijna allemaal uit zijn hoofd. "Sommige namen zoek je op, omdat je ze niet kent. Dan zie je in één keer dat het een olympisch kampioen is. Daar kijk je tegenop en is tegelijkertijd een droom", zei Scheperkamp. Hij maakt deel uit van de opleidingsploeg van Jumbo-Visma.
Verslaggever Justin Polman in gesprek met Femke Beuling, winnares van de Utrecht City Bokaal, over onder andere haar races.

BEULING

Ook Femke Beuling, winnares van de Utrecht City Bokaal, kent veel namen op de borden. "Alleen de borden die er al langer hangen ken ik niet. De namen die daarop staan zijn van oudere mensen", vertelde Beuling, die aangaf haar best te doen om een naambord te krijgen in de schaatshal. De overtuigende winst op de Utrecht City Bokaal is in ieder geval een goed begin. Ze won drie van de vier wedstrijden en verbrak het baanrecord op de 500 meter. "Ik hecht niet echt waarde aan het record. Resultaten zijn lastig te vergelijken, want de omstandigheden zijn nooit hetzelfde. Het belangrijkste is dat ik gewonnen heb."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.