RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Succescoach Cox laat hockeywereld voorlopig achter zich: 'Einde van een tijdperk'

1/3
UTRECHT - Zaterdagochtend kondigde Kampong tot verrassing van velen het vertrek van Alexander Cox aan. De coach van de Utrechters zwaait aan het eind van het seizoen, na een dienstverband van liefst acht jaar, af bij de Utrechters. "Ik ben een hockeydier, maar had al langer twijfels over wat ik graag wilde", zegt hij.

In gesprek met RTV Utrecht geeft Cox uitleg over zjn beslissing om niet alleen Kampong, maar ook de hockeywereld voorlopig vaarwel te zeggen. "Het idee spookte al twee jaar door mijn hoofd en ik liep er dus al een tijdje mee rond. Een paar weken geleden heb ik de knoop doorgehakt, omdat ik merkte dat mijn werk er ook een stukje ingewikkelder door werd."

Alexander Cox over zijn beslissing om af te zwaaien bij Kampong


SABBATICAL
Cox neemt - na bijna dertig jaar actief te zijn geweest in de hockeywereld - afscheid van 'het spelletje'. "Ik ben op dit moment aan het kijken welke kant ik graag op wil, iets concreets is er nog niet." Opvallend: in mei 2019 verlengde hij zijn contract bij Kampong nog met twee jaar. Zijn contract zal hij dus niet uitdienen, maar van een definitief afscheid van het hockey wil Cox niet spreken. "Misschien keer ik in de toekomst terug, maar voorlopig - in ieder geval het komende seizoen - niet."

Misschien keer ik in de toekomst terug, maar voorlopig - in ieder geval het komende seizoen - niet"
Alexander Cox

Onder leiding van Cox, die in 2012 werd aangesteld, groeide Kampong uit tot een van de toonaangevende hockeyclubs van Nederland. Het leidde in 2017 tot de eerste landstitel sinds 1985; een kunstje dat het jaar daarna opnieuw geflikt werd. In 2016 won de ploeg van Cox de Euro Hockey League.

TIJDPERK
Met het vertrek van Cox - en het eerdere afzwaaien van iconen als Quirijn Caspers en Constantijn Jonker - lijkt er een einde aan een tijdperk te komen. "Dat geldt zowel voor mij, als voor Kampong natuurlijk. Toen ik werd aangesteld heeft de club zijn nek uitgestoken, bijvoorbeeld met het aantrekken van bepaalde spelers. Stap voor stap hebben we toen kunnen bouwen aan het elftal."

Voordat Cox écht afscheid neemt van Kampong, maakt hij eerst het lopende seizoen af. Een afscheid met een nieuwe landstitel zou natuurlijk de kers op de taart zijn, geeft Cox toe.

Dat wordt nog wel een flinke klus, want de Utrechters staan op dit moment vijfde en moeten bij de eerste vier eindigen om zich te plaatsen voor de play-offs om de landstitel. "Op die manier afscheid nemen zou fantastisch zijn. We hebben voor hetere vuren gestaan."

 Onder leiding van Cox werd Kampong twee keer kampioen van Nederland Onder leiding van Cox werd Kampong twee keer kampioen van Nederland | Foto: Fotostudio RedGreenBlue


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.


Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -