RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Door de Lens van Ankie: Maarten Paes leest 'Chaos United' voor

1/2
PROVINCIE UTRECHT - 'Heb je tijd en zin om foto's te maken van het voorleesontbijt bij FC Utrecht?' Tijd? Ik kijk naar mijn volgekalkte agenda die voor me ligt. Ja, ik ben een van die laatste mensen die nog een papieren agenda gebruikt.

Tussen alle afspraken, aantekeningen en ondefinieerbare droedels in, is weinig lege ruimte te zien. Deels komt dat omdat ik een handschrift heb waarmee ik de toelatingstest voor doktersassistente met glans zou doorstaan, maar er staat ook letterlijk veel op de agenda deze week. Echter, honderd basisschool kinderen
die voorgelezen worden door voetballers van Utrechts grote trots: natuurlijk heb ik zin!

En zo sta ik op een doordeweekse dag 's morgens rond een uur of acht voor de ingang van de Galgenwaard. Het is nog donker en het leven rond het stadion komt langzaam op gang. Er heerst een heel andere sfeer dan ik gewend ben: geen uitgelaten voetbalfans, geen ME-busjes en geen rood met witte spandoeken. Ik zie alleen maar vroege vogels in kantoorkleding die gaan beginnen aan hun werkdag.

RODE LOPER
Binnen is het een stuk gezelliger. Midden in de grote zaal liggen tientallen gekleurde zitzakken bij elkaar vlak voor het podium waar zo voorgelezen gaat worden en de grote ronde tafels er omheen, zijn keurig gedekt. De voorbereiding zijn getroffen: iedereen is klaar voor de storm.

Daar komen de eerste kinderen al aan. Nieuwsgierig gluren ze de zaal in, terwijl ze hun jas ophangen. Als echte ministerren lopen ze daarna in een lange rij over de rode loper naar binnen. Opgewonden en sommige met rode koontjes zoeken ze hun tafel op. Terwijl ze genieten van broodjes met kaas, vlees en andere lekkere dingen, zie ik in de hal de 'mystery gast' al klaar staan. Het is doelman Maarten Paes. De kinderen weten niet dat hij komt voorlezen.


CHAOS UNITED
Als de laatste appels tot klokhuizen zijn omgeknaagd, mogen de kids van tafel. Honderd meisjes en jongens storten zich gehaast op de grote, zachte kussens. Maar als ze allemaal net goed en wel zitten, springen ze alweer op: 'Daar heb je de keeper van FC Utrecht!" roezemoest het door de zaal. Dan wordt het muisstil.

Maarten begint met lezen. Onderuitgezakt luistert iedereen naar een stukje uit het boek 'Chaos United'.
Als hij klaar is, zet hij met een handschrift waar ik jaloers op ben nog honderd handtekeningen op papiertjes, t-shirts en kinderarmpjes. De kinderen hebben de dag van hun leven, en ik stiekem ook.

 | Foto: Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -