RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

De Meern haalt zondagteam uit voetbalcompetitie: 'Historische beslissing'

1/3
DE MEERN - Voetbalvereniging De Meern heeft besloten het eerste zondagteam uit de competitie te halen. Het vlaggenschip van De Meern degradeerde de laatste twee seizoenen van de Derde Divisie naar de Eerste Klasse en staat daarin nu onderaan.

Voorzitter Wim Stolwijk: "Dit is een historische beslissing"


Dinsdagavond is op een informatie-bijeenkomst besloten het eerste elftal terug te trekken. Het leverde veel discussie op met de aanwezige leden, maar iedereen ging akkoord met het voorstel om De Meern 1 uit de Eerste Klasse te halen. "Vanaf 1947 zijn we actief op de zondag, dat is 73 jaar. Het is een historische beslissing dat we stoppen met zondagvoetbal", aldus voorzitter Wim Stolwijk.

ZATERDAG NAAR ZONDAG

"De tendens van het zondag- naar het zaterdagvoetbal is de grootste reden. Dat is al jaren gaande, maar wij hebben het een tijdje uit kunnen stellen als grote vereniging. Maar veel gingen ons al voor, met Elinkwijk, MSV, SCH en meer. Je ziet het overal. Het grote voordeel is dat wij nog wel een zaterdagteam hebben op redelijk niveau", vertelt Stolwijk.

Ook de afname van het aantal jeugdspelers dat doorstroomt naar de senioren en de groei van het dames- en vrouwenvoetbal zijn onderwerpen die in de discussie genoemd zijn bij De Meern.

Dit seizoen wist De Meern Zondag tot nu toe slechts één wedstrijd te winnen, de andere elf duels gingen verloren. "Vorig jaar hadden we een krappe selectie en hebben we dat opgevuld met drie Onder 19-spelers. Die drie zijn begin dit seizoen zwaar geblesseerd geraakt. Dat moesten we dit jaar wéér gaan doen, door de vele blessures. Maar als bestuur wilden we met die Onder 19-spelers dat risico niet nemen."

BEROEP DOEN OP JONGE SPELERS

"Wie heeft er nog lol in om nu door te gaan?", vroeg Stolwijk zich af. "Het was zelfs mogelijk dat we door alle blessures en schorsingen geen elftal op de been konden brengen. Dan hadden we jonge spelers moeten oproepen, maar dat wilden we niet. We hadden het gevoel dat het mis ging, dus besloten we om direct de stekker eruit te halen."

Je probeert het uit te stellen en op te lossen, maar tegen dit soort ontwikkelingen valt niet meer te vechten"
Wim Stolwijk, voorzitter De Meern

 Jan Oosterhuis was de trainer van De Meern Jan Oosterhuis was de trainer van De Meern | Foto: Orange Pictures

De trainer van De Meern Zondag was geen onbekende, namelijk oud-FC Utrecht-trainer Jan Oosterhuis. "Hij zag het ook aankomen. Gisteren was hij met elf man aan het trainen. Het is voor niemand leuk, maar het komt niet als een verrassing. Daar gaan gesprekken aan vooraf en dan word je hier mee geconfronteerd. Wat is er nog aan te behalen?", aldus de voorzitter.

"Dit zijn niet de leukste beslissingen", vat hij samen. "Dit is een optelsom van een aantal jaren. Je probeert het uit te stellen en op te lossen, maar tegen dit soort ontwikkelingen valt niet meer te vechten. We gaan ons nu op de zaterdag richten. De ambitie blijft dat we in de top Tweede Klasse en onderkant Eerste Klasse gaan voetballen."

Het is nog niet zeker wat met de spelers en de trainer gaat gebeuren. Stolwijk verwacht dat Zondag 1 helemaal uit elkaar gaat vallen. Enkele spelers zullen overstappen naar de zaterdagploeg van De Meern en enkelen zullen vertrekken. De KNVB zal daar in een later stadium informatie over geven. De voetbalbond heeft nog geen officieel verzoek gehad van De Meern over de terugtrekking uit de competitie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht