Carl Verheijen Chef de Mission in 2022: 'Als het goed loopt, zie je me heel weinig'

© Ronald van Dam Fotografie Deventer
LEUSDEN - Carl Verheijen geldt als één van de beste schaatsers die de provincie Utrecht ooit heeft voorgebracht. De Leusdenaar behoorde begin deze eeuw samen met Utrechter Jochem Uytdehaage tot de wereldtop. Hij nam deel aan EK's, WK's en Olympische Spelen. En hij was even wereldrecordhouder op de 10 kilometer. Tien jaar geleden stopte hij en verdween hij in de anonimeit, totdat hij een paar maanden geleden tot Chef de Mission werd benoemd.

EYOF

"Ik heb bewust gekeken of ik een maatschappelijke carrière kon opbouwen, maar ik ben wel in de sport actief gebleven", zegt Verheijen. "Ik ben actief bij de schaatsclub, ik heb dingen gedaan voor de Atletiekunie en ik ben Chef de Mission bij het EYOF (het European Olympic Youth Festival, red.) geweest. Dat is eigenlijk een soort stage geweest. Je krijgt een kleiner team mee, en dan ga je die wereld beter begrijpen."
Verheijen past in het rijtje Mark Huizinga en Pieter van den Hoogenband, die dit jaar Chef de Mission is bij de Zomerspelen. Van den Hoogenband volgde hetzelfde traject als Verheijen: hij was Chef de Mission tijdens het EYOF in Utrecht, in 2013. "Het NOC*NSF wilde veel meer met oud-sporters aan de gang."

VADER

Wat helemaal bijzonder is, is dat Carls vader Ed (ook oud-schaatser) in 2006 Chef de Mission was, tijdens de Spelen in Turijn. Daar deed Verheijen junior zelf als actief sporter mee. "Dat is wel heel uniek natuurlijk. Het is heel gaaf dat mijn vader dat in 2006 heeft mogen doen. Die ervaringen zal ik zeker meenemen en af en toe aan hem vragen hoe hij het gedaan heeft."
Ik denk dat ik de competenties heb om het te doen, we worden er goed op voorbereid
Chef de Mission Carl Verheijen
"Ik denk dat ik de competenties heb om het te doen. We worden er goed op voorbereid." Toen Ed Verheijen Chef de Mission was, spraken vader en zoon er niet over. "Toen was ik volop bezig met mijn sport, dus in die tijd hebben we het er niet veel over gehad. Maar sinds mijn benoeming wel, en de komende twee jaar zal het wel meer worden."

BOEGBEELD

Een Chef de Mission heeft twee grote rollen. Hij is het boegbeeld naar buiten en hij moet zorgen dat alles voor TeamNL goed loopt, zodat zoveel mogelijk medailles gewonnen kunnen halen. "Als het goed loopt, zie je me heel weinig", vertelt Verheijden.
Op dit moment is de Leusdenaar nog niet erg druk met zijn nieuwe baan. "Het is alleen rond de Spelen twee weken full-time." Verheijen was al wel in China om te kijken hoe de situatie daar is, twee jaar voor de winterspelen.
"Als je kijkt naar het het schaatsstadion, het Olympisch dorp en de bergdorpen is het nu één bouwput. Maar het tempo ligt hoog. Ik verwacht ook dat ze komende winter hun eerste evenementen kunnen uitvoeren daar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.