Utrecht eist velden terug van geroyeerde voetbalclubs

© SVA Papendorp
UTRECHT - De gemeente Utrecht wil de gebruiksovereenskomst voor de velden van SVA Papendorp en DWSV opzeggen. Beide Utrechtse voetbalclubs werden door de KNVB geroyeerd, na herhaaldelijke geweldsincidenten. De velden van Papendorp moeten volgens de gemeente op termijn wel voor voetbal beschikbaar blijven. Wat er met het sportpark aan de Loevenhoutsedijk moet gebeuren staat nog niet vast.
De gemeente Utrecht staat achter het besluit van de voetbalbond om het lidmaatschap van de clubs op te zeggen omdat "sportiviteit en respect basisvoorwaarden zijn voor een gezonde sportcultuur en geweld op de Utrechtse sportvelden is absoluut niet toelaatbaar is". Dat schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.
Omdat de clubs zich niet hebben gehouden aan de voorwaarden van de gebruiksovereenkomst van de velden, namelijk "een ordentelijk verloop van de activiteiten en het waarborgen van de veiligheid", moet die overeenkomst worden opgezegd, vindt de gemeente.

GEEN HORECAVERGUNNING

De situatie bij SVA Papendorp was volgens burgemeester en wethouders sowieso "ook op andere gebieden een punt van zorg". Bij een controle is gebleken dat de vereniging niet beschikte over een exploitatievergunning voor de horeca. Ook is uit meldingen gebleken dat de kantine `s nachts gebruikt werd.
Het bestuur van SVA Papendorp kreeg in september nog een verzoek om een vergunning aan te vragen. Dat is, ook na het verlenen van uitstel, nooit gebeurd. De club mocht daarna de kantine, die wel eigendom is van de club, niet meer gebruiken.

HUUR

De gemeente zegt ook nog altijd te wachten op betaling van achterstallige huur. Voor het gebruik van de velden voor het seizoen 2018-2019 heeft SVA Papendorp een betalingsregeling getroffen, maar het geld is nooit overgemaakt. De club had op 6 december aan de verplichting moeten voldoen. Daarnaast is er voor het gebruik van de velden in de eerste helft van dit seizoen ook nog niet betaald.
De gemeente wil nu bekijken of er de komende tijd toch activiteiten voor de jeugd kunnen worden georganiseerd op de velden van beide clubs. Nu de clubs zijn geroyeerd kunnen leden van de clubs ook niet meer in competitieverband voetballen. Het is "de inzet" van de gemeente dat sportpark Papendorp beschikbaar blijft voor voetbal: "We inventariseren of er verenigingen zijn die voor dit sportpark belangstelling hebben".
Of er in de toekomst nog gevoetbald wordt op het terrein van DWSV aan de Loevenhoutsedijk is minder zeker. De gemeente bekijkt of het terrein "nodig is voor sport" en overlegt daarbij ook met korfbalclub Synergo en tafeltennisvereniging SVE die ook op het sportpark zitten. De gemeente Utrecht verwacht voor beide sportparken hierover trouwens geen snel besluit. "We verwachten dat we met ingang van het nieuwe seizoen hiervoor nog geen invulling hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.