PODCAST Jelle Goes over de voetbalpiramide: "Voetballers willen zo hoog mogelijk spelen"

© RTV Utrecht, Bert Kous
UTRECHT - Gesteggel over de doorstroming tussen de Eerste en de Tweede divisie omdat amateurclubs niet willen promoveren en veel kritiek op de deelname van beloftenteams van profclubs aan de voetbalcompetities. We hebben de laatste jaren vooral de amateurclubs gehoord over één van de heetste hangijzers in het Nederlandse voetbal. In deze sportpodcast zijn we gast op sportpark Zoudenbalch, waar we praten met Jelle Goes, hij is hoofd opleidingen bij FC Utrecht.

GOED VOOR ONTWIKKELING

Goes, oud-voetballer van onder meer GVVV en Huizen en dus bekend met de emoties binnen het amateurvoetbal, begint te benadrukken hoe belangrijk de deelname van beloftenteams aan de Eerste en Tweede divisie is voor het niveau van het Nederlandse voetbal. "Ik denk dat de bvo's die de keuze hebben gemaakt om in te stromen in de piramide, dat die hebben bewezen hoe belangrijk dat is voor de doorontwikkeling van spelers."
Als je het de spelers zou vragen of zij op het hoogste niveau willen spelen en zich willen doorontwikkelen, dan willen ze dat
Jelle Goes
Omdat amateurclubs onder de voorwaarden die de KNVB nu stelt niet willen promoveren naar de Eerste divisie, is de piramide is nu nog dicht. Goes is ervan overtuigd dat die over een paar jaar open gaat. "Ik kan me vanuit de beleving van amateurclubs voorstellen dat ze niet willen promoveren. Vanuit sportief oogpunt snap ik het niet. Als je het de spelers zou vragen of zij op het hoogste niveau willen spelen en zich willen doorontwikkelen, dan willen ze dat denk ik."
"De beste clubs moeten zo hoog mogelijk spelen"
"De beste clubs moeten zo hoog mogelijk spelen" © Geert Lommers

RANGLIJST ALS UITGANGSPUNT

Volgens Goes moeten de beste clubs zo hoog mogelijk spelen, ongeacht of ze profs of amateurs zijn. "Het gaat om het sportieve succes, niet om de organisatie van een club. De licentie-eisen die de KNVB destijds gesteld heeft aan de clubs, daarin is de bond misschien wat te star geweest." Goes is daarbij ook kritisch over de degradatieregeling voor beloftenteams. "Je moet de ranglijst als uitgangspunt nemen. Anders krijg je een competitie in de competitie. Dat heeft niets te maken met topsport."
Aan het einde van het gesprek laat Goes zich ook nog ontvallen een groot voorstander te zijn van de BENE-Liga. De oprichting daarvan wordt momenteel onderzocht door elf clubs uit Nederland en België. De -met potlood genoteerde- startdatum daarvan ligt in 2025.
De podcast met Jelle Goes is te beluisteren op de Soundcloud-pagina van RTV Utrecht, op iTunes en op Spotify.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.