RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hoolwerf wint onder barre omstandigheden: 'Wedstrijd voor echte mannen'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Schaatser Evert Hoolwerf won de vijftig kilometer op de KPN Grand Prix in Zweden onder zware omstandigheden, mede door de wind. "Dit zijn wedstrijden voor echte mannen", zei de Eemdijker na afloop in gesprek met RTV Utrecht.

Er waren geen verzorgingstenten die op het ijs bleven staan. Die zijn allemaal weggewaaid"
Evert Hoolwerf

Bij de start van de race waaide het flink. Hoolwerf: "Er waren geen verzorgingstenten die op het ijs bleven staan. Die zijn allemaal weggewaaid." Ook had het invloed op de race. "De wind maakte het zwaarder. Je kon je niet verschuilen in het peloton."

GESLAAGDE TACTIEK
Hoolwerf verstopte zich niet. Hij koos voor een lange vlucht samen met Daan Besteman en Ronald Kruijer. "Van tevoren was bedacht dat ik als controlerende post in de kopgroep ging rijden. Ik hoefde mij hierin niet te laten zien, waardoor ik mij kon sparen."

Evert Hoolwerf in gesprek met radio-presentator Pieter Tammens over zijn winst


Een ander onderdeel van het plan van de ploeg van Hoolwerf was om voor een sprint te rijden. En die kwam er. Drie ronden voor het eind werd een sprinttrein opgezet door Hoolwerf en zijn ploeggenoten. "Het pakte tactisch inderdaad goed uit. Het kostte de concurrentie veel energie, waardoor ik in de finale het plan goed uit kon voeren."

VERSCHILLEN
De Grand Prix bestaat uit een reeks van zes wedstrijden. Vijf races zijn volbracht, waarvan drie op de Weissensee en twee op de Botnische Golf in Zweden. Volgens de 24-jarige zijn er verschillen tussen de wedstrijden op de Weissensee en in Zweden. "Schaatsen op de Weissensee is veel makkelijker. Je hebt niet dat je koersen krijgt zoals in Zweden, waarbij de boel op de kant wordt gegooid en dat er dertig man afvliegen. De wedstrijden in Zweden zijn meer voor echte mannen."

VOORGERECHT
Zondag staan de laatste wedstrijden op het programma. De mannen rijden dan een langere afstand, 150 kilometer. De vrouwen schaatsen 100 kilometer. "Vandaag was een voorgerecht voor morgen. Het is een voordeel dat wij er vandaag als ploeg redelijk makkelijk doorgekomen zijn", besloot Hoolwerf.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -