RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Door de Lens van Ankie: N'ketia Seedo, talentvol en spontaan

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Rustig en ingetogen vertelde ze een paar weken geleden haar verhaal. Haar serene naar binnen toe gerichte houding raakt me. Ze is pas zestien jaar oud, maar ze straalt een soort wijsheid uit die eerder past bij een oude ziel. N'ketia Seedo, op de kop af een jaar geleden verbaast ze iedereen door op het NK Indoor Atletiek in Apeldoorn de bronzen plak te halen op de zestig meter sprint, het koninginnenummer.

Ik zie haar nog staan daar op dat houten podium midden in die grote sporthal naast de ongenaakbare sprintkoningin van ons land Dafne Schippers. Ook toen had ze een mysterieuze blik in haar ogen. Die blik, dat ongekende talent: N'Ketia heeft me sinds dat moment niet meer losgelaten. Dus toen ik vlak voor de kerst hoorde dat ze was genomineerd voor de Sportprijs Utrecht als sporttalent van het jaar was ik zeer verheugd. Dat betekende namelijk dat ik een portret van haar mocht maken. En de vreugde was nog groter toen ook nog duidelijk werd, dat ik dat portet bij haar thuis mocht gaan maken.

Als fotograaf probeer ik altijd in de korte tijd die ik daarvoor heb te doorgronden wie ik voor de lens heb. Het beeld wat je maakt moet als het even kan kloppen met de werkelijkheid. Een verlegen persoon uitbundig laten lachen is niet iets waar ik naar streef. Eigenlijk is het mooiste compliment dat je krijgen unt dat moeder, zus of beste vriend van het model tegen je zegt: 'dat is Úcht de Hans zoals ik hem ken'.

Terug naar N'Ketia. Dat ik zo'n uitgesproken beeld van haar in mijn hoofd heb, is dus misschien wel een kwestie van beroepsdeformatie. Ik wil een beeld zien. Maar ik sta ook altijd open voor verrassingen. En afgelopen weekend werd ik compleet verrast. N'ketia stond weer aan de start bij het NK Indoor Atletiek in Apeldoorn. Dit keer als gedoodverfde favoriet. En ze maakte het meer dan waar. Dafne was er niet en de rest van het deelnemersveld, hoe goed sommigen het ook probeerden, bleek niet in staat om van haar te kunnen winnen. Zowel in de series, de halve finale als de finale was ze duidelijk de sterkste.

Ik zag het allemaal weer van heel dichtbij. Op een mooi plekje vlak achter de finishlijn liep ze mijn beeld in, en ook net zo snel weer uit. Wat een snelheid. Wat een talent. En wat een spontaan meisje. Want hoewel ze haar eerste blijdschap een split second nog voor zichzelf hield, deelde ze daarna haar vreugde met iedereen om haar heen: uitbundig en met jeugdige passie.

 | Foto: Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -