Wielrenners met twijfels naar Italië: 'Iedereen kijkt al naar terugvlucht voor morgen'

BREUKELEN/PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus is ook in het wielrennen het gesprek van de dag. Deze maand staan in Italië drie grote wedstrijden op het programma, te beginnen met Strade Bianche (regio Toscane) van zaterdag. Wielrenster Nina Kessler uit Breukelen stapte woensdagmiddag in een nagenoeg leeg vliegtuig naar Bologna. "Voor mij is het dubbel", zegt ze.
"Natuurlijk wil ik koersen, maar ik heb in mijn achterhoofd zitten dat het om mijn gezondheid gaat. Waarom zou je dat risico nemen om die kant op te gaan? Maar waar ben je nog wel veilig? Als de wedstrijd geannuleerd wordt, snap ik het", aldus Kessler vanaf het vliegveld van Brussel.
Meerdere wielerteams vliegen deze middag naar Bologna, dat ook nog eens in het crisisgebied van Italië ligt wat betreft het coronavirus. "We zitten allemaal in dezelfde situatie, want ik snap ook de teams die niet gaan", zegt ze. Parkhotel Valkenburg (van Lorena Wiebes uit Mijdrecht) heeft als eerste ploeg besloten om niet naar Italië af te reizen vanwege de veiligheid. De mannenploeg van Jumbo-Visma gaat ook niet.
Wie neemt het besluit? Hier blijven, is dat veilig? Het is onzeker allemaal.
Wielrenster Nina Kessler reist met twijfels naar Italië

AFWACHTEN EN ONZEKERHEID

"Alles is geregeld door de ploeg en je wil racen, maar we wachten af wat de organisatie doet. Waarschijnlijk wacht die tot het laatste moment af tot de overheid zegt dat het niet doorgaat. Dat heeft ook met verzekeringen en sponsoren te maken. Wie neemt het besluit? Hier blijven, is dat veilig? Het is onzeker allemaal", vertelt Kessler.
De organisatie van de WorldTour-wedstrijd zegt in contact te staan met de Italiaanse overheid. Kessler wil dat spoedig een knoop wordt doorgehakt. "Ik hoop dat ze snel een beslissing nemen en dat we dan daarop inspelen. Iedereen stemt wel in met een afgelasting. Nu zit iedereen op het vliegveld bij elkaar. Wat moeten we doen? Is het wel verstandig om te gaan? We kijken al naar terugvluchten voor morgen of overmorgen."
De ploeg van Kessler (het Amerikaanse TIBCO-SVB) gaat dus gewoon naar Italië, in afwachting van nieuws over de doorgang van Strade Bianche. Floortje Mackaij en Team Sunweb gaan ook. De Woerdense vliegt donderdagavond naar Italië. Ellen van Dijk had Strade Bianche niet op haar programma staan: zij blijft dit voorjaar in Nederland en België.

UPDATE

Het vliegtuig met wielrenners naar Bologna is veilig geland in Italië. De Nederlandse topploeg Boels-Dolmans is uiteindelijk toch niet in het vliegtuig gestapt, de andere teams wel. Bij iedereen werd op het vliegveld de temperatuur gemeten. Nina Kessler laat weten goed door de controle gekomen te zijn.
Wielrenners worden in Italië getest op hun temperatuur
Wielrenners worden in Italië getest op hun temperatuur © Team TIBCO SVB

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.