Nationaal kampioene tennis moet mogelijk stoppen: "Geen inkomsten door corona"

WOERDEN - Nu het coronavirus ook de sport tot stilstand heeft gebracht, betekent dat niet alleen geen wedstrijden en geen toernooien. Het betekent ook geen inkomsten, voor bijvoorbeeld tennisster Quirine Lemoine. Omdat er tot juni geen tennistoernooien zijn, loopt de Woerdense zoveel inkomsten mis, dat ze mogelijk haar profloopbaan moet beëindigen.

BAANTJE ZOEKEN

De internationale tennisfederatie heeft het complete gravelseizoen afgelast en Roland Garros verplaatst naar september. Dat is slecht nieuws voor een speelster als Lemoine, die niet in de top 200 staat en die juist in deze periode haar geld moet verdienen.
De nationale competities in diverse West Europese landen zijn in het voorjaar en veel tennissers spelen dan in meer dan één land competitie. "Voor mij is het een groot verlies qua inkomstenbron. In mei en juni speel ik altijd veel competitie en daar haal ik bijna mijn hele jaarinkomen uit", zegt de Woerdense.
Ik zal toch geld moeten verdienen
Quirine Lemoine
Met Lemoine zijn nu veel tennissers werkloos. "Ik weet niet hoe we dat gaan oplossen", zegt de 28-jarige speelster. "Ik hoop dat ik kan blijven tennissen, maar ik ben niet meer de jongste in het tenniscircuit. Dus misschien is het wel einde carrière."
Daarom is ze inmiddels aan het solliciteren. "Ik zal toch geld moeten verdienen. Ik heb in augustus een huis gekocht, dat loopt gewoon door. Ik hoop dat ik een baantje kan vinden, dat ik wat kan werken."

MOTIVATIE

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het mogelijke einde van Lemoines profcarrière niet alleen veroorzaakt wordt door corona. Nadat ze in december voor het eerst in haar loopbaan Nederlands kampioene werd, speelde ze nog maar één toernooi. "Ik ben wat gaan coachen, en ben ik ook wat andere dingen gaan doen. Ik had al sinds de zomer wat motivatieproblemen."
"Ik had al wat motivatieproblemen"
Dat gebrek aan motivatie betrof vooral het spelen van toernooien in het buitenland. "Tijdens die toernooien ben je vooral veel aan het wachten. Daar had ik totaal geen zin meer in, dan duren de weken enorm lang. Ik merkte dat ik thuis veel productiever met mijn tijd omga", zegt Lemoine. "Ik speel toernooien om te winnen en niet om me ellendig te voelen alleen op een hotelkamer. Dat brengt me geen resultaten."
Inmiddels is de motivatie terug, maar nu gooit corona roet in het eten. "Nu wilde ik alles op alles zetten om de US Open te halen, maar dat zit er voor mij niet meer in vrees ik."
FIFTY-FIFTY
Als de crisis straks voorbij is, is geld voor Lemoine het grootste struikelblok om haar tennisloopbaan voort te zetten. "Het kost een hoop geld. Er is altijd een manier om geld te komen voor je reizen als je creatief bent. Maar omdat ik een beetje twijfel wordt het wel moeilijk om me weer op te laden. Ik ben nog niet gestopt, maar de kans dat ik doorga is fifty-fifty."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.