RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Schaker L'Ami halsoverkop weg uit Rusland

WOERDEN - Schaker Erwin L'Ami is halsoverkop vertrokken uit Rusland. De grootmeester uit Woerden was daar tijdens het kandidatentoernooi in Jekaterinenburg als secondant van Anesh Giri.

Dat toernooi is abrupt gestopt, nadat president Vladimir Poetin bekend maakte het Russische luchtruim te sluiten vanwege de coronapandemie. "De schaakbond FIDE kon niet anders dan het toernooi stopzetten, omdat de vrees bestond dat de spelers en stafleden het land niet meer konden verlaten", zegt Jeroen van den Berg vanuit Rusland. De directeur van Tata Steel Chess was als officiŽle waarnemer aanwezig in Jekaterinenburg.

L'Ami stelde al eerder dat het eigenlijk bizar was dat de Russen het toptoernooi niet hebben uitgesteld. "Schakers zitten tegenover elkaar. Anderhalve meter afstand halen ze bij lange na niet. Vaak hangen ze over het bord. De organisatoren hadden beschermende maatregelen in het vooruitzicht gesteld en daar is de rest mee akkoord gegaan. Ook Anish twijfelde niet."

Omdat Giri bleef om te spelen, had L'Ami ook geen keus, vindt hij. "Ik vond dat ik in dat geval niet mocht ontbreken. Ik word tenslotte door hem betaald om openingen voor te bereiden en stellingen te analyseren."

Wanneer L'Ami en Giri terugkeren in Nederland, is onduidelijk. "Ik weet dat Anish Giri en Erwin l'Ami halsoverkop een vlucht naar Moskou hebben genomen," zegt Tata Steel-organisator Van den Berg.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -