RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amateurvoetbal vreest van hoog tot laag grote klappen door coronacrisis

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Amateurvoetbalclubs gaan grote financiŽle klappen krijgen als gevolg van de coronacrisis. Dat zeggen de penningmeesters Robert de Vries van GVVV uit Veenendaal en Youssef Hdaddou van het Utrechtse PVC. De clubs vrezen een omzetverlies van 10 tot 25 procent. Die klappen blijven overigens niet beperkt tot het voetbal. Eerder luidde ook penningmeester Vernooij van Kampong-hockey al de noodklok.

MISGELOPEN INKOMSTEN

"Op een jaarlijkse begroting van zo'n 550.000 euro lopen we minimaal 50.000 en misschien wel 70.000 euro mis", becijfert GVVV-er De Vries. Voor PVC zijn de druiven procentueel nog zuurder. Penningmeester Hdaddou vreest voor een inkomstenderving van 20 ŗ 25 procent. "Op een totale begroting van ongeveer een ton."

"Juist in deze maanden moeten wij het van onze kantine-omzet hebben", zegt Hdaddou. "Met mooi weer nemen mensen nog een extra drankje op het terras. Dat lopen we nu mis." En waar PVC, spelend in de 3e klasse zondag, geen entree heft, loopt tweededivisionist GVVV ook nog de kaartverkoop voor vijf thuiswedstrijden mis. "Ik ben bang dat wij de buffer die we hadden opgebouwd met de thuiswedstrijd tegen PSV helemaal kwijt zijn", zegt De Vries.

 GVVV mist voor vijf thuisduels entree-inkomsten GVVV mist voor vijf thuisduels entree-inkomsten | Foto: RTV Utrecht

Daarnaast verwachten beide clubs ook geld uit andere bronnen kwijt te raken. "Veel van onze sponsoren komen uit het midden- en kleinbedrijf. Daar gaan grote klappen vallen." De Vries voorziet daarbij voor GVVV nog een probleem dat PVC niet heeft. "De stichtingen die de spelers van de A-selectie onder contract hebben gaan ook veel minder inkomsten krijgen. Dit heeft voor de nabije toekomst grote gevolgen voor alle clubs in de tweede en derde divisie."

Bij GVVV bestaat er inmiddels ergernis over de vraag of en zo ja hoe de competitie zal worden uitgespeeld. "Daar is teveel onduidelijkheid over", vindt Robert de Vries, die er geen voorstander van zou zijn als de competitie zou worden afgemaakt zonder publiek. "Dan kost het ons alleen maar meer geld. Want je moet toch maatregelen nemen."

LASTENVERLICHTING

GVVV is inmiddels in gesprek met de gemeente Veenendaal. "Wij betalen nu huur voor de accomodatie terwijl we die niet gebruiken", zegt De Vries. "De gemeente wil gelukkig meewerken." Zo ver is het in Utrecht nog niet. "Wij willen kijken of het collectief kunnen regelen via koepelorganisatie Sport Utrecht. Samen sta je sterker", stelt Hdaddou

Hopelijk scheldt de KNVB ons de contributie kwijt"
Youssef Hdaddou (voetbalclub PVC)

PVC neemt ondertussen ook andere maatregelen. "Wij betalen 2.500 euro contributie per maand aan de KNVB, maar zij verlenen ons nu geen diensten", aldus Youssef Hdaddou. "Hopelijk wordt die contributie kwijtgescholden voor de periode dat het voetbal stilligt." Daarnaast heeft de Utrechtse club werktijdverkorting aangevraagd voor hoofdtrainer Hans Cozijn.

NOODFONDS

Intussen heeft NOC*NSF een noodfonds opgezet, waar sportclubs die echt in de problemen een beroep op kunnen gaan doen. De sportkoepel vreest dat dat in het slechtste geval 80 procent van de clubs in Nederland zou kunnen betreffen. Zowel GVVV als PVC onderzoeken of er een beroep op dat fonds gaat worden gedaan.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -