Oud-clubarts Van Hellemondt: "FC Utrecht is straks redelijk snel wedstrijdklaar te krijgen"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Voor de tweede week staat Een Berg Sport in het teken van de coronacrisis. Het voetbal ligt nog steeds stil en de Olympische Spelen zijn inmiddels verplaatst naar 2021. Clubs zitten met de handen in het haar of de competities nog wel kunnen worden uitgespeeld.
Voorlopig lijkt het einde van de competitiestop nog niet in zicht. Toch bereiden clubs zich voor hoe te handelen als er straks weer gespeeld mag worden. "Op dit moment moet je toch wel rekenen op tien trainingen die je nodig hebt om je team weer wedstrijdklaar te krijgen", vertelt voormalig clubarts van FC Utrecht Frank van Hellemondt in Een Berg Sport. "Het is erg onduidelijk wat nu wel en niet mag. Voor profvoetballers is het lastig om buiten te gaan trainen, ze trekken toch wat meer aandacht dan andere mensen." Met een beetje doortrainen is de kans voor een profvoetballer wel kleiner dat hij een blessure krijgt."
Frank van Hellemondt: "Ongeveer tien trainingen nodig om ploeg straks wedstrijdklaar te krijgen"
Het belang van trainen is duidelijk, maar bij voetbal zijn het toch met name de automatismen die nu te weinig aandacht krijgen. "Zeker met voetbal en contactsporten. Niet alles kun je sportspecifiek trainen en je raakt ook het gevoel van automatismen kwijt. Nu zou je, als je het over een periode van drie weken hebt, het met een training of tien wel moeten redden."
Frank van Hellemondt: "We weten niet hoeveel mensen geinfecteerd zijn"

TESTEN

In heel Nederland heerst er onduidelijkheid of we goed bezig zijn met de bestrijding van corona of niet. Van Hellemondt vindt het allemaal moeilijk te voorspellen. "Een aantal dingen spelen een rol, zoals het aantal geinfecteerden. Dat weten we niet. We zijn in Nederland erg pragmatisch en testen daardoor vrij weinig. We weten het dus niet."
Frank van Hellemondt: "Nederland al bezig met bemachtigen IC-plekken in Duitsland"
Er zijn nog geen gevallen bekend van besmettingen van eredivisie-spelers. "Dat is op zich opmerkelijk. In het buitenland heb je al een aantal voetballers die positief zijn getest, maar in Nederland testen we natuurlijk pas als iemand verschijnselen heeft." Preventief testen onder spelers zodra de trainingen weer worden hervat vindt Van Hellemondt, die tegenwoordig ondermeer werkzaam is in het OLVG in Amsterdam, een lastig vraagstuk. "Dan ga je testen, maar waarom eigenlijk? Om geen besmette spelers in je team te krijgen. Ik weet niet of de beschikbare testen daarvoor bedoeld zijn. Je gaat toch uit dat de spelers zelf hun verantwoordelijkheid nemen."
De ode van Korneel
De grootste zorg in Nederland is volgens Van Hellemond nog steeds of we iedereen die besmet is nog wel kunnen helpen. "We zijn nu al bezig om te kijken of we IC-plekken in Duitsland kunnen bemachtigen, want daar ligt de grootste zorg. Opnameplekken hebben we genoeg doordat alle niet-accute zorg is opgeschoven, maar de Intensive Care is een andere verhaal."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.