RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dit staat FC Utrecht te doen voor 1 april...

UTRECHT - De komende tijd moet FC Utrecht net als vrijwel alle voetbalclubs veel knopen doorhakken. De eerste beslissingen moeten voor 1 april genomen worden. Voetbalclubs zijn via cao-bepalingen verplicht aflopende contracten van werknemers voor die datum formeel op te zeggen, anders wordt de verbintenis automatisch verlengd.

In het geval van FC Utrecht betekent dit dat er voor 1 april duidelijkheid moet worden verschaft aan een tweetal spelers. Urby Emanuelson en Patrick Joosten.

Ook het contract van Lamine Sané loopt af. De 33-jarige verdediger, die clubloos was, tekende deze winter een contract voor een half jaar in de Domstad. Aangezien Sané niet over een tussentijds verlengd contract beschikt, hoeft FC Utrecht over zijn toekomst voorlopig nog geen beslissing te nemen.
Hetzelfde geldt voor Jean-Christophe Bahebeck die zonder vergoeding overkwam van Paris Saint Germain. De Fransman tekende in 2018 een tweejarig contract bij FC Utrecht, nadat hij een jaarlang op huurbasis voor Utrecht was uitgekomen. De club heeft de optie om deze met nog eens twee jaar te verlengen. Bahebeck kwam in 19 wedstrijden in actie, waarin de spits vijf keer scoorde. De door blessures achtervolgde Fransman speelde maar zelden negentig minuten.

Emanuelson kwam in de zomer van 2017 naar FC Utrecht. Een jaar later werd besloten het contract van de routinier tot de zomer van 2020 te verlengen. De middenvelder speelde dit seizoen in 18 officiële wedstrijden. Joosten is verhuurd aan Sparta en heeft in de media al aangegeven het liefst te vertrekken bij FC Utrecht.

AFSCHEID NEMEN IS DE TREND
Inmiddels hebben: PSV, ADO Den Haag, Heracles, FC Twente en FC Emmen al bekend gemaakt van welke spelers het formeel afscheid neemt. Opvallend is dat FC Emmen alleen het contract met Michael de Leeuw niet formeel heeft opgezegd. Heracles gaat met zes spelers opnieuw om de tafel. Alle andere spelers waarvan het contract bij deze clubs afliep - al negentwintig in totaal - zijn in de wachtkamer gezet.

GEEN DEFINITIEF AFSCHEID
Als FC Utrecht besluit om de contracten van Emanuelson en Joosten formeel op te zeggen hoeft dit nog geen officieel afscheid te betekenen. Clubs kunnen de daaropvolgende maanden bekijken welke spelers ze toch een nieuw contract willen aanbieden. Het levert dus vooral bewegingsvrijheid op. Clubs zitten niet aan de spelers vast wat, in de onzekere periode die is ontstaan door de coronacris, geen overbodige luxe is. Technisch directeur Jordy Zuidam houdt zijn kaken nog stijf op elkaar. Hij wil tegenover RTV Utrecht nog niets loslaten over de te varen koers.

INVLOED CORONACRISIS
Spelersmakelaars verwachten een rustige transfermarkt. De vraagprijzen zullen hoog zijn om de door de crisis ontstane tekorten te dekken. Anderzijds zullen de clubs voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten bij het kopen van nieuwe spelers. Het formeel opzeggen van de aflopende contracten is in ieder geval een manier om lucht te verschaffen op de loonlijst.

JONG FC UTRECHT
Een speler over wie FC Utrecht ook nog een beslissing moet nemen is Jonas Arweiler. De aanvaller van Jong FC Utrecht wordt komend seizoen 24 jaar en is dan te oud om voor een beloftenteam uit te komen. De Duitser is dus hoe dan ook bezig aan zijn laatste seizoen bij Jong FC Utrecht. Aangezien het contract van Arweiler deze zomer ook nog eens afloopt zal technisch directeur Jordy Zuidam hem een contract in de hoofdmacht moeten aanbieden als hij hem wil behouden. FC Utrecht heeft de luxe dat het een cluboptie voor twee seizoenen heeft op de topscorer van Jong FC Utrecht. Een ging is verder duidelijk; ook na 1 april moet FC Utrecht nog een boel beslissingen nemen. Hieronder een overzicht:

AFLOPENDE CONTRACTEN FC UTRECHT
Lamine Sané
Urby Emanuelson
Jean-Christophe Bahebeck (cluboptie voor twee seizoenen)
Patrick Joosten (verhuurd aan Sparta)
Jeroen Zoet (huurbasis PSV)
Justin Hoogma (huurbasis Hoffenheim)
Kristoffer Peterson (huurbasis Swansea/optie tot koop)
Issah Abass (huurbasis Mainz)

TERUG VAN VERHUUR
Nick Venema (Almere City FC), contract tm 2023
Dario Dumic (Darmstadt), contract tm 2021
Emil Berström (FC Basel), contract tm 2021
Rico Strieder (PEC Zwolle), contract tm 2021
Othman Boussaïd (NAC Breda), contract tm 2021
Giovanni Troupée (FC Twente), contract tm 2021

AFLOPENDE CONTRACTEN JONG FC UTRECHT
Ruben Hoogenhout (20), cluboptie voor een seizoen
Sylian Mokono (21), cluboptie voor een seizoen
Odysseus Velanas (21)
Mitchell van Rooijen (21)
Constantin Albu (19)
Giovanni de la Vega (20)
Mehdi Lehaire (20), cluboptie voor een seizoen
Yassin Nassar (20), cluboptie voor een seizoen
Jonas Arweiler (22), cluboptie voor twee seizoenen
Jeredy Hilterman (21), cluboptie voor een seizoen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -