RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwe coach Handbal Houten wil met eigen talenten naar de top

1/2
HOUTEN - "Ik vind trainer zijn nog mooier dan zelf handballen." De uitspraak is van Freek Gielen, met ingang van volgend seizoen trainer-coach van The Dome/Handbal Houten, dat afgelopen seizoen debuteerde in de BENE-League. "Ik hou van een leidende rol, en als dat goed gaat is het heel leuk."

GEEN DEGRADATIE DOOR CORONA
Gielen wordt bij Houten de opvolger van Rick Louw. En dat is geen toeval. "Rick is mijn maatje bij de bond, we trainen samen de Oranje U18 jongens", vertelt Gielen. "Toen hij besloot weg te gaan bij Houten vroeg hij of die club niks voor mij was, omdat hij wist dat ik na een aantal jaren E&O aan iets nieuws toe was. Ik ben in gesprek gegaan met Dick Jacobs, Gertjan Teeuwissen en Evert Bosveld en we zijn eruit gekomen."

Voordat de coronacrisis uitbrak, leken er lastige tijden aan te komen voor The Dome/Houten. De ploeg was veroordeeld tot het spelen van promotie/degradatiewedstrijden om in de BENE-Liga te blijven. "We hielden rekening met het scenario dat we naar de eredivisie zouden degraderen. Maar of het nou BENE-League of eredivisie zou worden, de opdracht was om ervoor te zorgen dat de groep stappen zou gaan maken", zegt Gielen.

 In 2019 promoveerde Houten naar de BENE-League In 2019 promoveerde Houten naar de BENE-League | Foto: Ankie Hogewind Fotostudio Red Green Blue

BENE-LEAGUE MOGELIJK AFGESCHAFT
De nieuwe coach van Houten debuteert dus bij een club die zich door omstandigheden handhaaft in de BENE-League, maar het is nog maar de vraag of die League volgend jaar nog wel bestaat, vertelt Gielen. "Het loopt niet lekker tussen de Nederlandse en de Belgische clubs. Het overleg wil niet echt vlotten en nu gaan ze de BENE-League misschien wel afschaffen."

Gielen zou er niet rouwig om zijn als dat gebeurt. "Ik ben voorstander van een sterke eredivisie, waarin we kunnen proberen met onze eigen talenten uit de regio in een paar jaar naar de top door te groeien. Dat is beter dan investeren in dure spelers om te proberen in de BENE-League te blijven."

Veel clubs in de BENE-League zijn aan het overleven in plaats van aan het bouwen"
Freek Gielen, nieuwe coach Handbal Houten

En dat is wat volgens Gielen nu gebeurt. "Veel clubs in de BENE-League zijn aan het overleven in plaats van aan het bouwen. Omdat ze niet willen degraderen." En er is volgens de Limburger nog een nadelig neveneffect. "Veel talentvolle spelers kiezen ervoor om bij Volendam 2 of Aalsmeer 2 in de eredivisie te gaan spelen, omdat ze denken dat dan de kans groter is dat ze doorstromen naar de BENE-League. Die jongens kunnen veel beter bij Houten, Hellas of E&O gaan spelen."

Gielen denkt dat de fans daar ook blij mee zouden zijn. "Bij de BENE-Leagueduels zitten veel minder toeschouwers. Die komen liever naar Houten - E&O dan naar Houten-Bocholt."

Toch wil Gielen niet helemaal af van de duels tegen de Belgische topclubs. "Ik voel wel wat voor een gezamenlijke bekertoernooi in de weekends dat de nationale ploegen spelen. Dan krijg je toch die internationale wedstrijden tegen Belgische topteams, waar je van kunt leren."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -