Utrecht gemakkelijk langs Roda

UTRECHT - Ondanks alle malaise gaat FC Utrecht toch nog met een kleine, ingehouden glimlach de winterstop in.
De amusante 3-1-zege op Roda JC deed het Utrechtse publiek heel even het verdriet om de ontslagen trainer Willem van Hanegem vergeten. Met assistent-trainer Ton du Chatinier en oud-speler Robert Roest op de bank besloot Utrecht het laatste duel van 2008 positief te benaderen.
Op het veld was de inzet maximaal en ook het publiek onthield zich van kritische spreekkoren en spandoeken. Er was immers in de afgelopen weken al genoeg met modder gegooid. Van Hanegem moest vertrekken na kritiek op grootaandeelhouder Frans van Seumeren, die hij onder meer een duikboot zonder verstand van voetbal had genoemd. Spelers en technisch directeur Piet Buter reageerden boos op het ontslag.
Het was zondag dus een duel tussen twee clubs in zware tijden. Roda zag namelijk eerder al trainer Raymond Atteveld vertrekken. Zijn vervanger Harm van Veldhoven krijgt de club ook niet op de rails. Roda eindigde de laatste zes seizoenen steeds bij de eerste negen, maar bivakkeert nu in de degradatiezone. Ook stapte voorzitter Servé Kuijer op na bedreigingen vanwege een mogelijke fusie met Fortuna Sittard.
FC Utrecht bleek zondag het beste met alle tegenslag om te gaan. De snelle uitbraken van uitblinker Cedric van der Gun bezorgden de Limburgse defensie overuren. In de 22e minuut was het dan ook de kleine Hagenaar die de 1-0 op het scorebord zette. Hij controleerde een voorzet van Simon Cziommer op zijn borst en schoot raak.
Cziommer was de volgende die het publiek in de Galgenwaard in extase bracht. Hij verzilverde vijf minuten voor rust een strafschop nadat Jan Paul Saeijs Loic Loval had neergelegd. Het had Saeijs' tweede gele kaart in de wedstrijd moeten zijn, maar scheidsrechter Ruud Bossen was coulant en spaarde de verdediger. In de blessuretijd van de eerste helft zorgde Loval zelf nog voor de 3-0.
Roda JC drong in de tweede helft nog wat aan, maar hield er slechts een strafschop aan over. Marcel Meeuwis benutte deze na een overtreding van Barry Maguire op Willem Janssen. FC Utrecht gaat door de zege het nieuwe jaar in op een keurige negende plaats. Voor Roda JC ziet het er somber uit. De Limburgers hebben alleen De Graafschap en FC Volendam onder zich.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.