FC Utrecht-directeur wil fans zo snel als mogelijk weer energie geven

Een volle Galgenwaard, gaan we dat dit seizoen nog zien?
Een volle Galgenwaard, gaan we dat dit seizoen nog zien? © FCUTRECHT.NL
UTRECHT - "Zodra het weer mag willen wij gewoon weer voetballen." Algemeen-directeur Thijs-Otto van Es van FC Utrecht reageert daarmee op de wens van de UEFA en de KNVB, om de nationale voetbalcompetities in het profvoetbal voor 3 augustus afgerond te hebben. Die competities liggen al enkele weken stil vanwege de corona-uitbraak.
De KNVB geeft aan dat bij het besluit om weer te gaan spelen de bevindingen en adviezen van RIVM en overheid altijd leidend zullen blijven. Daarnaast zullen veel andere zaken aan de orde komen. Daarbij gaat het onder meer om veiligheid, wel of geen publiek, fysieke belasting van spelers en uitzendschema's. "En vergeet de gemeentelijke vergunningen niet", zegt Van Es.
"Er zijn belangrijker zaken dan voetbal"
"Er zijn belangrijker zaken dan voetbal" © LinkedIn
De FC Utrecht-directeur realiseert zich daarbij dat er belangrijker zaken zijn dan voetbal. "De coronacrisis is verschrikkelijk, laat ik dat voorop stellen. Maar als voetbalclub kunnen we mensen ook weer energie geven. En zodra dat weer mag, willen we dat weer doen."

BELANGEN

Van Es heeft daarbij kennis genomen van het standpunt van de voorzitter van PEC Zwolle en de eigenaar van Fortuna Sittard. Die pleiten voor snelle duidelijkheid en willen dat de competitie per direct stopgezet wordt, zoals ook met de amateurcompetities is gebeurd. "Laten we als Eredivisie CV en KNVB samen optrekken", stelt Van Es. "En zorgen dat we samen tot één standpunt komen."
Wij gaan zorgen dat we er klaar voor zijn zodra er weer gespeeld kan worden
FC Utrecht-directeur Van Es
Daarbij spelen natuurlijk ook de verschillende belangen mee. PEC Zwolle en Fortuna Sittard zijn bij stopzetten van de competitie verzekerd van nog een jaar eredivisie. FC Utrecht is nog in de race voor de vijfde plaats, én staat in de bekerfinale. Winst van dat duel levert directe plaatsing voor de poulefase van de Europa League op. "Dat is een startgeld van zo'n 6 miljoen euro", zegt Van Es. "De KNVB is zich bewust van die belangen en zal de keuze daarom altijd in overleg met ons maken."

PIEKEN

Dat er daarmee nog steeds geen duidelijkheid is, zoals PEC Zwolle en Fortuna Sittard graag willen, neemt Van Es op de koop toe. "Wij gaan zorgen dat we er klaar voor zijn zodra er weer gespeeld kan worden. En pieken op het juiste moment. Eind deze maand horen we of de anti-coronamaatregelen weer worden verlengd, dan kunnen we weer verder praten."