Koplopers schrijven massaal naar de KNVB: "Wij willen promoveren"

© RTV Utrecht / Mark Kloostra
PROVINCIE UTRECHT - Amateurvoetbalclubs die momenteel koploper zijn in de gestaakte competitie willen graag gebruik maken van de mogelijkheid om toch nog te promoveren. Een rondgang van RTV Utrecht langs de koplopers uit de provincie leert dat er geen enkele club is die geen promotieverzoek indient bij de KNVB. "Wij hadden die brief al lang verstuurd."
De voetbalbond liet deze week weten dat clubs die volgend jaar een stap hoger willen spelen dat voor 1 juni bij de KNVB kunnen aangeven. Ook clubs die vrijwillig willen degraderen kunnen zich melden. Eerder werd nog gesteld dat er dit seizoen geen promotie en degradatie zou plaatsvinden.

SPORTLUST'46

"De bond had niks gedaan als ze zich er bij OSS1920 bij hadden neergelegd", denkt trainer Patrick Loenen van Sportlust'46 uit Woerden. OSS1920 is koploper in de derde divisie B met 14 punten voorsprong op de naaste belager. "Omdat dit een groot verhaal is geworden van een semi-profclub, moest de KNVB wel iets doen. Als een 4e klasser op deze manier aan de bel had getrokken, was er niets gebeurd", aldus Loenen, die met Sportlust'46 eerste staat in de zaterdaghoofdklasse A.
Loenen wil met Sportlust dolgraag naar de 3e divisie promoveren en de club gaat ook verzoek daartoe indienen. "Maar ik denk dat dat alleen kan gebeuren als de KNVB een oplossing vindt om Sparta Nijkerk (koploper in de derde divisie A, red.) en OSS1920 de tweede divisie in te krijgen. Als wij wel mogen promoveren en zij niet, gaan die clubs echt stennis maken."

KAMPONG EN MAARSSEN

Ook de clubs in de lagere klassen gaan een poging wagen. "Wij hadden die brief al lang verstuurd", aldus voorzitter Frank van Heusden van de Utrechtse zondag 2e klasser Kampong. "We staan bovenaan, we hebben de laatste jaren steeds nacompetitie gespeeld en in de klasse boven ons zijn twee plaatsen vrij doordat De Meern en SVA Papendorp zijn weggevallen. Wij vinden dat we er voor in aanmerking komen, we hebben die ambitie al jarenlang."
Maarssen promoveerde vorig jaar ook al
Maarssen promoveerde vorig jaar ook al © VV Maarssen
Dat zegt ook Bert van der Meijden van VV Maarssen, dat vorig jaar uit de 3e klasse promoveerde en nu bovenaan staat in de 2e klasse B op zaterdag. "We wilden de KNVB al vragen om het besluit om niet te kunnen promoveren te heroverwegen. Dus deze brief komt mooi uit. We zijn bezig onze selectie op 1e klasse-niveau te brengen, dus willen we er volgend jaar ook erg graag spelen."

DE MERINO'S

Bij De Merino's in Veenendaal, koploper in de oostelijke 2e klasse zaterdag, was het promotieverzoek vorige week de deur al uit. Nadat bekend werd dat DFS uit Opheusden zich terugtrok uit de 1e klasse, klom voorzitter Chris van den Dikkenberg meteen in de pen. "Wij stonden bovenaan en we hadden een periodetitel. Wij denken dat we in aanmerking komen om de plaats van DFS over te nemen."
Als het niks wordt spelen we volgend jaar in de 2e klasse ook weer mooie derby's
Chris van den Dikkenberg, De Merino's
De bond reageerde al snel op de brief uit Veenendaal. "Een ontvangstbevestiging, geen toezegging uiteraard", aldus Van den Dikkenberg. "Nu is het duimen, we hopen er het beste van. En als het niks wordt spelen we volgend jaar in de 2e klasse ook weer mooie derby's."

DERDE KLASSE

Bij het Zeister Jonathan, medekoploper in de 3e klasse D zaterdag, is de brief nog niet verstuurd, maar gaat dat zeker wel gebeuren. "De ambitie van Jonathan kennende, verwacht ik dat die brief er wel komt", zegt trainer Rob Zomer. "Het is een strohalm die we wel willen grijpen."
Nadeel voor Jonathan is wel dat medekoploper Houten een beter doelsaldo heeft en dus eerder in aanmerking zal komen voor promotie. Die club laat bij monde van voorzitter Udo Delfgou weten dat de brief naar de KNVB al verstuurd was. "Aangezien we op volle koers waren voor promotie en daar als club ook klaar voor zijn."

VIERDE KLASSE

"We hebben 16 keer gewonnen en één keer gelijk gespeeld", zegt voorzitter Frits de Ru van het Utrechtse EDO, dat bovenaan staat in de zaterdag 4e klasse G. "Het gevoel was dus goed richting onze 100e verjaardag. We gaan de Paasdagen maar eens benutten om een mooie brief te schrijven. Niet geschoten is altijd mis."
We gaan de Paasdagen maar eens benutten om een mooie brief te schrijven
Frits de Ru, EDO
Het Amersfoortse Amsvorde, dat uitkomt in de 4e klasse F op zondag, beraadt zich nog, maar het lijkt erop dat ook die club een verzoek tot promotie zal indienen. "Logischerwijs is het scenario dat wij als koploper en winnaar van de 1e periode een aanvraag indienen bij de KNVB het meest voor de hand liggende", schrijft voorzittter en speler Danny de Graaf. "Het zou toch mooi zijn als we het voor ons tot nu zo succesvolle seizoen op deze gepaste manier af zouden kunnen sluiten."
Vanaf sportpark Dijnselburg was de brief al op de post. "Dinsdag 7 april hebben wij een brief naar de KNVB verstuurd met een verzoek om, indien mogelijk, het eerste team van SV Zeist het volgend seizoen een plaatsje in de 3e klasse te bieden", laat Zeist-voorzitter Evert Terpstra weten. Zijn club stapte vorig jaar over van de zondag naar de zaterdag, en heeft in de 4e klasse F negen punten voorsprong op nummer 2 Cobu Boys.
SCH'44 uit Harmelen, dat met elf punten voorsprong bovenaan staat in de 4e klasse B, en VVA Achterberg, met een voorsprong van tien punten koploper in 4H, hebben nog niet gereageerd. Maar gezien de reacties van de andere clubs, mogen we aannemen dat ook die clubs een promotieverzoek bij de KNVB zullen indienen.

VRIJWILLIGE DEGRADATIE

De KNVB heeft ook gevraagd of clubs die vrijwillig willen degraderen zich willen melden. Daarvoor zou 1e klasser FC De Bilt in aanmerking kunnen komen. Die club promoveerde vorig jaar maar behaalde in het nu afgebroken seizoen slechts negen punten en stond daarmee op de laatste plaats. "Er is wel over gesproken, maar wij kiezen ervoor om gewoon in de 1e klasse te blijven spelen", zegt bestuurslid Rob van der Spek.
Voor zover bekend zijn er ook geen andere Utrechtse clubs die een degradatieverzoek bij de voetbalbond gaan indienen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.