Thijs van Es: "FC Utrecht gaat niet zitten afwachten"

UTRECHT - Het grote nieuws deze week is dat de deur naar het uitspelen van de eredivisie nog altijd op een kier staat. De KNVB heeft de kikkers weer in de kruiwagen gekregen en focust zich nu op een hervatting van de competitie op 19 juni.
Veel zal afhangen van de maatregelen die de overheid in samenwerking met het RIVM presenteert op 21 april. Tijdens de conferentie tussen de clubs afgelopen dinsdag was de felheid in ieder geval al een stuk minder dan eerder in de media, vertelt Thijs van Es in Een Berg Sport. "Maar het is wel belangrijk dat we vooruit gaan kijken", waarschuwt de algemeen directeur van FC Utrecht.
We moeten anticiperen op social distancing
Thijs van Es
"Even los van of de competitie wordt uitgespeeld en of er een bekerfinale komt. Het zal maar zo zijn dat we het komende jaar inderdaad naar een anderhalve meter maatschappij gaan. Wat dan?" Zo'n scenario kan grote negatieve gevolgen hebben voor de voetbalclubs. "Misschien mogen er nog maar honderd mensen het stadion in. Hoe gaan we dat dan in hemelsnaam organiseren. Ik vind het belangrijk dat we daar over nadenken en alvast gaan voor sorteren."
Thijs van Es: "FC Utrecht gaat niet zitten afwachten"
Premier Mark Rutte deed deze week al een oproep aan bedrijven om zich op mogelijke scenario's voor te bereiden. Dat advies heeft FC Utrecht ter harte genomen. "FC Utrecht gaat niet zitten afwachten. Wij moeten ons daarop voorbereiden. We kijken dan bijvoorbeeld wat je kunt doen om een ontvangst van mensen nog veilig te maken."
Als voetballen niet kan, kan het niet. Maar we moeten wel vooruitdenken
Thijs van Es
Dat betekent dat de club in zo'n geval de capaciteit van het stadion aanzienlijk om laag gaat brengen. "Halveren of misschien wel meer", vult Van Es aan, "Je weet het niet. Je kijkt ook naar hoe mensen er moeten komen, hoe je het controleert, hoe je ze spreidt. Daar zijn wel allemaal al over aan het nadenken."
Thijs van Es: "We staan dagelijks intensief met elkaar in contact"
Ook is FC Utrecht al aan het nadenken wat het de thuisblijvers kan bieden. "Je kan denken aan voorbeschouwingen, nabeschouwingen. Hoe kun je mensen het gevoel geven dat ze er toch bij zijn zodat de binding blijft? Kun je ze geluid laten horen? Dat zijn wel dingen waar we nu hard over nadenken. Ik vind het onze plicht dat we daar nu al op anticiperen."
Gert Kruys: "Ik begin me steeds meer zorgen te maken"

KRUYS MAAKT ZICH ZORGEN

Gert Kruys maakt zich inmiddels grote zorgen. Hij heeft steeds minder vertrouwen dat het allemaal wel goedkomt met de competitie en dus ook de bekerfinale. "Door al die berichtgeving word ik steeds somberder. Eerst waren sommige clubs tegen. Nu gaan ook de burgermeesters zich ermee bemoeien. Het maakt me somber wat betreft het doorgaan van de bekerfinale."
Thijs van Es: "Of we de bekerfinale nogmaals kunnen uitstellen hangt van de UEFA af"
Doordat de bekerfinale een opzichzelfstaande wedstrijd is is daar makkelijker mee te schuiven dan met de competitie, maar volgens Van Es zitten ook daar beperkingen aan. "Je bent daarbij afhankelijk van de UEFA. De finale moet gespeeld zijn voor de inschrijving voor de Europa League is gesloten. Het lastige daarbij is dat de UEFA ook nog steeds met data aan het schuiven is. Wie weet hebben we met de bekerfinale nog wel rek tot augustus. We weten het niet."
Ode van Korneel

SPELERSSALARISSEN

Veel clubs houden hun hoofd boven water door spelers salaris te laten inleveren. FC Utrecht doet dat nog niet. Of de club een beroep op de spelers gaat doen als er niet meer gevoetbald wordt kan Van Es niet zeggen. "Het is niet dat ik er hier niets over wil zeggen, maar we zijn nog niet zover. Voor sommige onderdelen binnen FC Utrecht vragen we compensatie aan bij de overheid. Daarnaast moeten we met de hele eredivisie kijken hoe we dit soort zaken omgaan, maar dat is nog niet ter sprake gekomen."