Het abrupte afscheid van Rick Louw bij Handbal Houten: "Begrijpelijk, maar zuur dat het zo moet eindigen."

© Reinald Roos
HOUTEN - Nu de sportcompetities zijn stilgelegd komt er voor spelers en sporters een abrupt einde aan hun loopbaan bij een club, en voor sommigen zelfs aan een hele carrière. Coach Rick Louw van Handbal Houten, dat afgelopen seizoen in de BENE-League speelde, is er één van. "Begrijpelijk, maar zuur dat het zo moet eindigen."
Louw volgde drie seizoenen geleden Hans van Dijk op bij Houten en richt zich na dit seizoen voledig op zijn baan bij de bond, waar hij jeugdbondscoach is. Vorig jaar leidde hij Houten naar BENE-League, waarin dit seizoen verdienstelijk werd gepresteerd. Toch moesten Louw en zijn mannen promotie/degradatiewedstrijden spelen om zich te handhaven.
"Het is gek, je bent je aan het voorbereiden op de wedstrijden tegen Volendam en dan wordt de competitie stilgelegd. Je hebt je laatste wedstrijd gespeeld zonder dat je wist dat het laatste was. Dat is heel onwerkelijk."
Je hebt je laatste wedstrijd gespeeld zonder dat je wist dat het laatste was.
Handbalcoach Rick Louw
De scheidende coach zag zijn ploeg voor het laatst op donderdag 5 maart. "Op de maandag daarna ging ik naar mijn werk in Papendal, om de jongens O18 te trainen", vertelt Louw. "Maar ik was hartstikke verkouden. Omdat dat toen al als een risico werd gezien, ben ik naar huis gestuurd en heb ik 's avonds Houten ook niet getraind."
Enkele dagen later volgde de gedeeltelijke lockdown. "De eerste weken had ik nog wel contact met de jongens. Ik maakte trainingsprogramma's die ze thuis uit konden voeren. Nadat de competitie helemaal is stilgelegd is het contact veel minder geworden." Spelers en coach maakten wel de afspraak om als alles achter de rug nog wel gezamenlijk iets te ondernemen. "We willen het wel op een goeie manier afsluiten."

HANDHAVING, EN TOCH NIET

Louw heeft in zijn laatste jaar met Houten als gedaan om zich te handhaven in de BENE-League, en leek door het stilleggen van de competitie in die opzet te slagen. "Maar je wilt het natuurlijk op het veld afdwingen, daar waren we ons ook op aan het voorbereiden."
Dat Houten zelf een paar weken later besloot het BENE-League-avontuur te beëindigen, begrijpt Louw wel. "Het is jammer, maar als je ziet wat er voor begroting nodig is om dit te doen, snap je wel dat de huidige sponsoren dat niet meer alleen kunnen. Het is jammer dat er in een regio met zo'n mooie handbalhistorie geen grote commerciële partijen mee willen doen. De BENE-League is sportief gezien toch mooi voor de regio."
WEL OF GEEN BENE-LEAGUE
Louws opvolger Freek Gielen zei twee weken geleden nog dat het maar de vraag is of die Belgisch-Nederlandse competitie wel blijft bestaan. "Ik denk het wel", zeggt Louw. "Maar er is wel een groot verschil inzicht tussen de Belgische en de Nederlandse clubs. Wij willen opleiden en de Belgen willen sterke teams bij elkaar kopen."
"Voor mij als bondscoach is het beter als de BENE-League blijft. Je moet op een zo hoog mogelijk niveau opleiden, zeker nu onze mannen internationaal ook weer aan de weg timmeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.