Duitse wetenschapper: "Pas weer volle stadions als er een vaccin tegen corona is"

© FCUTRECHT.NL
UTRECHT - Het kan mogelijk nog wel anderhalf jaar duren voordat er weer in volle stadions kan worden gevoetbald. Dat heeft de Duitse wetenschapper Gerald Haug gezegd bij de tv-zender ARD. Haug stelt dat de coronapandemie pas echt voorbij is als er een vaccin is gevonden. Tot die tijd noemt hij het "zeker slim" om niet naar een voetbalstadion te gaan.
Haug sluit zich daarbij aan bij de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus. Die zei vorige week al niet uit te sluiten dat er het hele kalenderjaar geen toeschouwers meer op de tribunes zitten. "Supporters zitten niet braaf stil. En we weten inmiddels dat het virus zich sneller verspreidt als mensen gillen, schreeuwen of zingen", aldus Osterhaus.
De Duitse nationale academie voor wetenschappen Leopoldina, waarvan Haug voorzittter is, sprak zich maandag al in het algemeen uit tegen versoepeling van de maatregelen die het coronavirus moeten beteugelen.
In Duitsland wordt in eerste instantie aan het spelen van 'spookwedstrijden' gedacht. De clubs hopen daarmee een groot deel van de tv-inkomsten en sponsorgelden ter waarde van ongeveer 750 miljoen euro te redden.
Haug wees erop dat de stellingname van de wetenschappers van zijn instituut slechts de status van aanbeveling heeft. "De richtlijnen moeten vanuit de politiek komen", aldus Haug.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.