Utrechtse wethouder moet even slikken na uitstel Vuelta: 'Heel erg jammer'

© LaPresse
UTRECHT - De Utrechtse start van de Ronde van Spanje in augustus had een mooi zomerfeestje worden, maar het wielerspektakel gaat voorlopig niet door. Door de herziening van de wielerkalender, vanwege de coronacrisis, is de Spaanse wielerkoers verplaatst tot op zijn vroegst eind oktober of november. De organisatoren zoeken nog een datum voor de wedstrijd die zou beginnen met drie etappes op Nederlandse bodem. "Heel erg jammer", zegt de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken).
Zoals de start van de Tour de France in 2015 de stad in een roes kreeg, had nu de Vuelta Utrecht op 14 en 15 augustus in de ban van het wielrennen moeten brengen. De voorbereidingen zijn al lange tijd bezig. Het nieuws dat de wielerronde mogelijk zou worden uitgesteld, hing al in de lucht, maar ook de wethouder moet even slikken nu het definitief is. "Dit is een tegenvaller. Zeker ook voor alle vrijwilligers, buurtbewoners en actieve ondernemers die zich op de komst van de wielerronde hadden verheugd", aldus Verschuure.
"Corona zet de hele sportwereld op zijn kop en het treft nu ook de Vuelta. Een concrete nieuwe datum is er nog niet en we moeten afwachten hoe de crisis zich ontwikkeld. De internationale wielerbond UCI en de Spaanse organisatoren gaan de komende weken overleggen wanneer de ronde wel verreden kan worden. Pas dan bekijken we met La Vuelta Holanda, met Den Bosch, Breda en de provincies wat de mogelijkheden zijn. Zomaar een evenement verplaatsen heeft heel wat voeten in de aarde. We moeten kijken of dat kan en hoe de crisis zich ontwikkeld. Is er bijvoorbeeld wel ruimte bij de Jaarbeurs? Dat zijn allemaal zaken die je moet uitzoeken, maar op voorhand zeggen we in ieder geval geen nee."
Projectdirecteur Martijn van Hulsteijn richtte zich tot op het laatste moment op de startdatum van 14 augustus. "Natuurlijk is dit even iets wat we moeten verwerken", zegt hij. "Wij waren er klaar voor om in het weekend van 14, 15 en 16 augustus een groot feest te vieren in de provincies Utrecht en Noord-Brabant. Maar de coronacrisis heeft de hele sportwereld deze zomer op zijn kop gezet en dit treft ons nu ook. We zijn niet het enige sportevenement dat verschoven wordt of mogelijk verschoven wordt."
Natuurlijk is dit even iets wat we moeten verwerken
Martijn van Hulsteijn, organisatie Vuelta
De UCI meldde vandaag dat de Tour wordt verreden van 29 augustus tot en met 20 september. Na de WK in het Zwitserse Aigle-Martigny (20-27 september) volgt eerst nog de Giro d'Italia en pas dan is het tijd voor de Vuelta.
Van Hulsteijn: "Een concrete datum is er echter niet, dus wat dat betreft moeten we nog even afwachten. Zodra we een nieuwe datum krijgen, zullen we de consequenties hiervan moeten onderzoeken. Dit betekent dat we samen met de startsteden Utrecht, Den Bosch en Breda en de provincies Noord-Brabant en Utrecht zullen bespreken welke mogelijkheden er liggen. Maar ook voor de 31 andere doorkomstgemeenten moet dit kunnen en voor alle andere betrokkenen."

ZWARE KLUS

Het wordt een zware klus, weet Van Hulsteijn. "Er spelen ontzettend veel factoren mee in zo'n onderzoek. Welke andere evenementen zijn er op dat moment, hoeveel politie-inzet is er beschikbaar. En bij een evenement dat op de openbare weg plaatsvindt, zoals de Vuelta, is het ook van belang te onderzoeken welke infrastructurele werken gaande zijn."
Eenmaal verplaatst is het vervolgens afwachten hoe de coronamaatregelen tegen die tijd, met name in Nederland en Spanje, nog van toepassing zijn. "Het is vanwege de coronacrisis niet alleen een kwestie van de UCI, maar ook van de nationale overheden. Net als met andere evenementen moeten we afwachten wat hierin geadviseerd of besloten wordt. Wij volgen te allen tijde de adviezen en richtlijnen van de centrale overheden", aldus Van Hulsteijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.