RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

18 april 2020, geen derby maar een lege Westmaat

1/7
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Op het moment dat dit verhaal online komt, zaterdagmiddag 18 april om 15.00 uur, hadden er 8.000 toeschouwers op de Westmaat moeten zitten, voor tweede editie van de derby van Bunschoten-Spakenburg van dit seizoen. Maar Spakenburg - IJsselmeervogels wordt, net als alle andere wedstrijden in het amateurvoetbal, dit seizoen niet meer gespeeld als gevolg van de coronacrisis.

Dat is vooral een hard gelag voor penningmeester Bert Beekhuis van Spakenburg. Want 8.000 toeschouwers brengen veel geld in het laatje. Ze betalen entree, ze eten en drinken iets in de kantine, ze kopen misschien nog iets in de fanshop. "Dat scheelt ons minimaal een ton netto", zegt Beekhuis.

Spakenburg had online al de nodige kaarten verkocht op het moment dat de KNVB besloot een streep te zetten onder de amateurcompetitie. "Dat waren er nog maar zo'n 700, omdat we half maart al waren gestopt met de voorverkoop", aldus Beekhuis. "Normaal gesproken verkopen we de laatste tien dagen zo'n 200 per dag." Spakenburg heeft het geld deze week teruggestort op de rekening van de kopers.

GWAERON STOUT
IJsselmeervogels-speler Gwaeron Stout vertrekt zodoende na dit seizoen bij de club zonder ooit een derby te hebben gespeeld. De middenvelder kwam vorig jaar over van Kozakken Boys, zat tijdens de heenwedstrijd vanwege een blessure 90 minuten op de bank en keert na dit seizoen terug naar Werkendam. "Ik was onder meer daarvoor gekomen. Als je bij een andere club speelt zie je de derby ook niet, nu heb ik hem in elk geval meegemaakt", zegt Stout.

 Oktober 2019, IJsselmeervogels viert de 2-0 Oktober 2019, IJsselmeervogels viert de 2-0 | Foto: Geert Lommers

Toch viel het de middenvelder een beetje tegen. "Het is mooi dat er heel veel publiek is, maar misschien zijn er wel teveel neutrale toeschouwers. Want er was geen echte derbysfeer, het kwam nooit echt los." Stout genoot in dat opzicht veel meer van de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles, die de Vogels na strafschoppen verloren. "Toen was ik ook geblesseerd en zat ik op de tribune, maar bij die wedstrijd voelde ik veel meer intensiteit. Dat was veel mooier. Die intensiteit miste ik bij de derby."

EERSTE DERBY
De eerste, en dus enige, Bunschotense derby van dit seizoen eindigde, net als de drie edities ervoor, in een gelijkspel. Favoriet IJsselmeervogels kwam in eigen huis 2-0 door treffers van Robbert Olijfveld en Barry Beijer, de laatste maakte een eigen doelpunt. Via Marlon Versteeg en Argjend Selimi werd het nog 2-2.

 Oktober 2019, Argjend Selimi (uiterst links) heeft de 2-2 gemaakt Oktober 2019, Argjend Selimi (uiterst links) heeft de 2-2 gemaakt | Foto: Geert Lommers

Laatstgenoemde werd de meestbesproken speler van die wedstrijd. Vijf minuten voor tijd maakte hij een schandalige overtreding op Ahmed el Azzouti, om een aanval waaruit de Vogels de 3-2 hadden kunnen maken te onderbreken. Selimi kreeg rood, zei na afloop dat hij geen spijt had van zijn actie en kreeg vervolgens slechts vijf duels schorsing.

 Argjend Selimi (18) heeft rood gekregen Argjend Selimi (18) heeft rood gekregen | Foto: Geert Lommers

MEIJERS EN KRUYS
Wat ook bijzonder aan de tweede derby zou zijn geweest, is dat er bij beide clubs een andere trainer op de bank zou hebben gezeten dan bij de eerste. Bij Spakenburg vertrok John de Wolf anderhalve maand na de 2-2 naar Feyenoord, IJsselmeervogels ontsloeg in de winterstop Ted Verdonkschot. Gert Kruys krijgt zodoende niet de kans om zich te revancheren voor de 0-2 in zijn eerste en enige derby, in 2013.

"Kees Pier Tol maakte ze toen allebei", herinnert Kruys zich. "We hadden de dinsdag ervoor met 1.000 rooie fans op de tribune voor de beker in Emmen gewonnen. We kwamen midden in de nacht terug, er was een enorme euforie, we lootten tegen Ajax. Dat heeft invloed gehad. Daarom was ik er wel op gebrand om deze derby wel te winnen."

Zijn collega Eric Meijers moet tot volgend seizoen wachten op zijn eerste visserderby. De opvolger van John de Wolf was jarenlang trainer van Achilles'29 en beleefde in die hoedanigheid 24 keer de Groesbeekse derby tegen De Treffers. "In het begin verloor ik ze allemaal, later won ik alles. Daar zijn de verhoudingen anders, De Treffers was tot aan 2008 de grote club van Groesbeek."

 Blauw vuurwerk rond de derby Blauw vuurwerk rond de derby | Foto: Geert Lommers

"Ik keek er naar uit, ik heb veel meegemaakt, maar deze derby nog niet", zegt Meijers. "Het zijn vaak niet de beste wedstrijden, er is vooral veel reuring eromheen. Ik zeg altijd: een derby speel je niet, die win je." Meijers zag de Spakenburgse derby nooit in levende lijve. "Maar wel op tv. Het is denk ik de de Groesbeekse derby in het kwadraat. Daar kwamen in de hoogtijdagen vier ŗ vijfduizend toeschouwers. Ik hoop dat de KNVB Spakenburg-IJsselmeervogels in het nieuwe seizoen zo vroeg mogelijk in het programma zet.""

OUDE BEELDEN
Om het gemis enigszins te verzachten, plaatsen we hier de samenvattingen van vier oude edities van de derby tussen Blauw en Rood.

IJsselmeervogels-Spakenburg van 21-11-2015


Spakenburg-IJsselmeervogels van 29-11-2014


IJsselmeervogels-Spakenburg van 2 november 2013


IJsselmeervogels-Spakenbug van 9 maart 2013


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -