Kampong-coach Alexander Cox: 'Ik overwoog al twee jaar om te stoppen'

UTRECHT - Alexander Cox is bezig aan zijn laatste seizoen als coach van de hockeymannen van Kampong. De kans dat hij zijn laatste wedstrijd al weken geleden gecoacht heeft is groot. Zeker als dinsdag besloten wordt om de sportstop vanwege het coronavirus te handhaven.
Alexander Cox volgt zijn spelers aandachtig
Alexander Cox volgt zijn spelers aandachtig © Maurice de Wert
"Het is dat ik zelf de afgelopen week wat rustiger ben geworden dat ik denk: ik laat het maar op me afkomen", vertelt Cox in Een Berg Sport. De hockeybond gaf vlak na het uitbreken van de coronacrisis aan de competitie te willen uitspelen. Daarna bleef het ijzig stil. Zowel vanuit de bond als vanuit de clubs. "De weken ervoor heb ik me wel behoorlijk geïrriteerd dat er geen keuze gemaakt werd. Al had ik daar ook wel begrip voor, want het is niet makkelijk. Als topsporter en coaches heb je een doel nodig, dat is er nu even niet en dat is lastig."
Het voelt alsof ik al gestopt ben
Alexander Cox
Cox was er verantwoordelijk voor dat Kampong voor het eerst in 32 jaar weer een landstitel pakte. Dat was in 2017. Het jaar erop volgde nog een titel voor de Utrechters. En passant werd ook nog de Europacup gewonnen. De kans dat er nog een prijs met Kampong bijkomt acht Cox klein. "Als ik eerlijk ben voelt het al alsof ik gestopt ben. Maar als het toch nog gaat beginnen moet je het eigenlijk als een heel nieuw seizoen zien. Een kort nieuw seizoen."
Alexander Cox: "Voelt alsof ik al gestopt ben"
Cox heeft nog geen plannen. Hij gaat sowieso een jaar niks met hockey doen. "Sport vind ik het mooiste wat er is. Ik sta open voor dingen in de sport, maar hockey vind ik wel even goed geweest. Ik heb mijn hele leven in die sport gezeten. Ik ben op mijn 27e gestopt als speler en ben toen meteen coach geworden. Hockey is goed voor me geweest, ik ben daar heel dankbaar voor, maar op een gegeven moment wil je ook wat anders."
Kampong viert het kampioenschap van 2017
Kampong viert het kampioenschap van 2017 © Ankie Hoogewind redgreenblue

DOCHTERTJE

De 42-jarige Cox, die zijn geboorteplaats Zeist alweer enige tijd geleden inruilde voor Amsterdam, wil niet zeggen dat hij uitgekeken is op het wereldje. "Wat heel raar klinkt. Ik wil op zondag weer zelf bepalen of ik een wedstrijdje bij Kampong ga kijken. Of langs het veld staan bij mijn dochtertje als die gaat hockeyen. Hockey is altijd mijn werk geweest en dat deel wil ik even niet meer." Cox is getrouwd met de Zuid-Afrikaanse oud-international Marsha Marescia. Hockey zal dus altijd een onderdeel blijven van zijn leven. "Op de achtergrond wil ik best wel een rol blijven spelen bij Kampong. Gewoon omdat ik het een geweldige sport vind. Maar ik wil er niet meer afhankelijk van zijn. Ik wil ook gewoon een wedstrijd bij FC Utrecht gaan kijken, omdat ik dat leuk vind."
Ik wil ook gewoon een wedstrijd bij FC Utrecht gaan kijken
Alexander Cox
Als coach wordt Cox soms ook weleens moe van zich zelf. "Omdat je continu 'aan staat' en aan het nadenken bent. Het is ook niet een beslissing van een maand. Ik was er al twee jaar mee bezig. Het is gewoon op."
Alexander Cox: "Ik speelde al twee jaar met de gedachte om te stoppen"

FC UTRECHT

"Stel dat in die periode dat ik twijfelde FC Utrecht was gekomen. Dan was ik daar zo ingestapt." Geeft Cox maar weer zijn behoefte aan naar een andere omgeving. "Maar ook in een andere rol. Dus niet meer coachen. Dat heb ik mijn hele leven gedaan, 25 mensen bezighouden. Ik doe dat vol, of ik doe dat niet. Nu dus even niet."
Alexander Cox: "Na dinsdag moet er een keuze gemaakt worden"

CORONA

Het kan zijn dat Cox nog even alles uit de kast moet halen als coach van Kampong. In de huidige crisissituatie zijn er twee scenario's. Het eerste is dat er vanaf juni weer gehockeyd gaat worden. Dinsdag als premier Rutte met nieuwe mededelingen komt zal blijken of dat reëel is. "Als blijkt dat het niet reëel is moet de keuze gemaakt worden om de competitie eruit te gooien", vindt Cox, duidend op het tweede scenario. "Het tijdframe is in ieder geval duidelijk. We kunnen nog hockeyen in juni en juli, later niet, want dan raak ik de knoop met het nieuwe seizoen en eventuele internationale verplichtingen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.