RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Waarom honkbal tussen de wal en het schip dreigt te vallen


AMERSFOORT/UTRECHT - Waar inmiddels duidelijkheid is gekomen over de eredivisie en eerste divisie - geen betaald voetbal tot 1 september - en de hockeybond een streep heeft gezet door het hoofdklasseseizoen, is er voor enkele sporten nog verre van duidelijkheid. Eén van de sporten die nog altijd in de wachtkamer zit is honkbal. Een sport die in een uitzonderlijke situatie zit. RTV Utrecht sprak met de voorzitter van de grootste club in de provincie, Merijn van Elsäcker van het Utrechtse UVV (spelend in de overgangsklasse). De insteek van het gesprek: Hoe moet het nu verder met zijn sport?

 Quick eindigde vorig seizoen als vijfde in de hoofdklasse Quick eindigde vorig seizoen als vijfde in de hoofdklasse | Foto: Orange Pictures / Jan Kruijdenberg

WAT MAAKT DE SITUATIE VAN HET HONKBAL UNIEK?
Van Elsäcker: "Bij sporten als voetbal en hockey waren de competities al lang en breed aan de gang. Het honkbalseizoen moet nog beginnen. De start stond gepland voor begin april. Na dinsdag kunnen de KNVB en de hockeybond een definitief besluit nemen, zaalsporten konden zelfs al veel eerder een streep door hun seizoen zetten. Zij weten nu dus allemaal waar ze aan toe zijn. Voor ons blijft de onzekerheid voortduren. Want de start van het honkbalseizoen is nu alweer voor de zoveelste keer uitgesteld. Bijkomend probleem is dat we, toen de coronacrisis uitbrak, net de contributies wilden gaan innen. Er is dus geen geld binnen terwijl de kosten nog gewoon doorlopen."

Honkbal valt niet onder 1 september regeling"
Merijn van Elsäcker

OOK TOT 1 SEPTEMBER GEEN HONKBAL?
Van Elsäcker: "Als het goed is krijgen we vandaag vanuit Nieuwegein (De Honk-en softbalbond KNBSB) uitsluitsel wat betreft de topsport. Ik mag aannemen dat we niet onder evenementen vallen, zoals de eredivisie van het voetbal. Wij hebben geen politietoezicht nodig om onze wedstrijden te kunnen spelen. Wat dat betreft geldt dat datum van 1 september dus niet voor ons. Het is maar net hoe je alles interpreteert. Met wat geluk vallen we onder de regeling die tot 20 mei loopt. In dat geval krijgen we op 13 mei weer meer duidelijkheid. Wat wel een probleem in algemene zin is zijn de reisbewegingen die nodig zijn om een competitie te kunnen spelen. Dat is nou net een van de redenen dat de jeugd het vooralsnog met trainen moet gaan doen. Daarnaast zegt mijn gevoel dat de hoofdklasse en de overgangsklasse niet onder de maatregelen voor atleten met een topsportstatus valt. Dat zou voor ons betekenen dat trainen nog niet toegestaan is voor ons eerste team. Stilletjes hoop ik dat de overheid hierin alle topsportcompetities meeneemt."

MAAR WANNEER KUNNEN WE DAN WEER HONKBALLEN?
Van Elsäcker: "We zijn dus niet vergunning plichtig. Dat geldt voor voetbal in algemene zin wel, waardoor zonder publiek spelen bij die sport niet mogelijk is. Voor honkbal gaat die beperking dus niet op. Wat dat betreft gloort er nog altijd licht aan de horizon. De bond heeft aangegeven drie weken te willen geven aan teams om zich voor te bereiden. Stel dat we op 20 mei weer mogen spelen, dan kan de competitie in de tweede week van juni weer beginnen. Maar dat is dus in het gunstigste geval."

 UVV eindigde 2019 in de kampioenspoule van de overgangsklasse UVV eindigde 2019 in de kampioenspoule van de overgangsklasse | Foto: Jan Kruijdenberg

HOE MOET DIE COMPETITIE ER UIT GAAN ZIEN?
Van Elsäcker: "We hebben al afgesproken om de zomerstop te handhaven, omdat veel spelers al vakanties hebben geboekt en met schoolvakanties te maken hebben. Een volledige competitie is daardoor niet meer haalbaar. Wat betreft de overgangsklasse waar wij in spelen hebben de clubs aangegeven te willen halveren. Dus 22 in plaats van 44 wedstrijden. (in de hoofdklasse waar Quick Amersfoort gaat het om 21 inplaats van de gebruikelijke 42 wedstrijden, red.) De promotie-degradatieregeling kun je dan handhaven. Softbal is dan weer lastiger dan honkbal, omdat daar de opzet per 2021 veranderd wordt. De Silver League (één-na-hoogste-niveau) gaat verdwijnen waardoor de Golden League (hoogste niveau) zal worden uitgebreid naar 12 ploegen. Er komen dus vier ploegen bij. De overige teams gaan terug naar 1e klasse. Dit was goed voorbereid met een goede promotie-degradatieregeling, maar dat is nu met de tijdsdruk misschien niet meer uitvoerbaar. Misschien is het beter om dat met een jaar uit te stellen. Het is in ieder geval belangrijk dat voor de start van de competitie alles helder is. Het kan wat dat betreft geen kwaad om nu al verschillende scenario's te bedenken. Dan kun je bij uitstel heel makkelijk het ene scenario laten vallen en door naar het volgende. Die luxe hebben we ten opzichte van de eredivisie dan weer wel."

Zonder contributie gaan we rode cijfers schrijven"
Merijn van Elsäcker

HOE ERG LIJDT JULLIE CLUB ONDER DE CRISIS?
Van Elsäcker: "Vooralsnog lopen alle kosten die we op jaarbasis maken door. We hebben alleen zaalhuur teruggekregen van de gemeente voor enkele zaaltrainingen die kwamen te vervallen aan het begin van de crisis. De betaling van de veldhuur is opgeschort door de gemeente. Maar dat is uitstel van betaling, de huur is niet kwijtgescholden. Het zou erg welkom zijn als dat alsnog gaat gebeuren. We vragen wel aan onze leden om de volledige contributie te betalen. Dat voelt niet goed, omdat we niet kunnen leveren wat we zouden willen, maar we hebben dat geld hard nodig. Daarnaast mogen we er ook aanspraak op maken. Bij een vereniging werkt dat juridisch gezien anders dan bij bijvoorbeeld een sportschool. De honkbalbond heeft aangegeven de afdracht bij de clubs gewoon te zullen innen, de materiaalkosten waren al betaald en de veldhuur loopt vooralsnog uitgesteld door. Inkomsten hebben we nu niet, dus als ook geen contributie binnenkrijgen komen we onherroepelijk in de rode cijfers terecht."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -