Dalto terug in de Korfbal League: "Hebben klein online feestje gevierd"

© Fotostudio Red Green Blue/Ankie Hoogewind
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - "Het is een rare manier om te promoveren, maar het is wel terecht. En we zijn er heel blij mee." Dat zegt Barry Schep, coach van het Driebergse Dalto, dat door de korfbalbond is aangewezen om te promoveren naar de Korfbal League. Daarmee keert de club na vier jaar terug op het hoogste niveau.

REALISTISCH DOEL

Dalto stond bovenaan in de hoofdklasse toen de zaalcompetitie vanwege de coronacrisis deze week werd stilgelegd en die koppositie is door de bond gehonoreerd. "We hadden het liever in de sporthal gedaan", zegt Schep. "Maar nu moet het maar zo. We hebben in elk geval met zijn allen een mooi online feestje gevierd."
Op dat feestje maakte Schep de selectie wel duidelijk waar hij denkt dat Dalto staat. "We moeten volgend seizoen elke overwinning vieren", aldus de coach, die in november begint aan zijn tweede zaalseizoen bij Dalto. "Het verschil tussen de hoofdklasse en de League is heel groot. We hebben een prima selectie, maar we zullen keihard moeten werken om er in te blijven. En als het meezit kunnen we misschien in de middenmoot eindigen."
"We moeten keihard werken om erin te blijven"
"We moeten keihard werken om erin te blijven" © Orange Pictures

GELEIDELIJK NAAR DE TOP

Twee keer, in 2006 en 2010, stond Dalto in Ahoy, om de finale van de play-offs om het landskampioenschap te spelen. Beide keren verloor de ploeg uit Driebergen, maar het was wel een lange periode waarin Dalto steevast in de top vier van de Korfbal League eindigde. Of die successen terugkomen is ongewis, maar het zal in elk geval tijd kosten, weet Schep.
"We hebben zeker de ambitie om terug te komen naar de top, maar het moet gezonde groei zijn", aldus de coach. "Daar heb je echt jaren voor nodig. Er is de laatste jaren maar één club geweest die vanuit de hoofdklasse direct doorstootte naar de top. Dat was LDODK. Alle andere promovendi bleven er net in of degradeerden direct weer. De eerste stap is om ervoor te zorgen dat we over twee jaar ook in de League spelen."
© Fotostudio Red Green Blue/Ankie Hoogewind

GROTE VERSCHILLEN

Het verschil tussen de League en de hoofdklasse zit hem vooral in de randvoorwaarden, weet Schep. "Dat merk je als je spelers benadert. Wij zoeken heel gericht, maar kunnen de concurrentie met de topclubs niet aan. Dus niet elke speler die wij willen hebben kiest voor ons." Daarbij maakt Dalto ook bewuste keuzes. "We willen best spelers betalen, maar we willen geen scheefgroei binnen de selectie, waarbij één speler veel meer verdient dan de rest."
Daar komt bij dat de keuze van de bond om de competitie af te blazen pas laat werd gemaakt. "Dat maakte dat we niet wisten of we hoofdklasse of League zouden spelen", zegt Schep. "Spelers kozen dan toch vaak voor de zekerheid van de League, en dus niet voor ons."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.