RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

FC Utrecht maakt volgens sportjuristen weinig kans bij rechter

UTRECHT - Sportjuristen denken dat FC Utrecht weinig kans maakt om Europees voetbal af te dwingen bij de rechter. Clubeigenaar Frans van Seumeren kondigde aan met 'alle advocaten die er zijn' het KNVB-besluit van gisteren te willen aanvechten.

Deskundigen zeggen tegen de NOS dat de voetbalbond het besluit waarschijnlijk niet gaat terugfluiten. Dat baseren ze op eerdere rechtszaken. Het besluit van de KNVB zal vooral procedureel worden beoordeeld, en niet op sportieve gronden.

De voetbalbond besloot gisteren dat niet FC Utrecht, maar Willem II de Europa League in mag. Die club heeft drie punten meer dan FC Utrecht, maar ook een wedstrijd meer gespeeld. FC Utrecht is verder boos dat geen rekening wordt gehouden met de bekerfinale, die de club zou spelen tegen Feyenoord.

PROCEDURE KNVB
Volgens de advocaten roept de procedure die de voetbalbond volgde wel vragen op. De KNVB stuurde de clubs uit de Eredivisie vrijdagmorgen een brief waarin twee scenario's stonden waar de clubs voor half vijf uit moesten kiezen.

Van de 34 clubs stemden zestien voor het toepassen van promotie en degradatie. Negen clubs stemden tegen en hetzelfde aantal clubs onthield zich van stemming. Uiteindelijk ging de bond aan met hun besluit voorbij aan de zestien voorstemmers. Er was geen duidelijke keuze van de clubs en solidariteit was ver te zoeken, aldus Eric Gudde, algemeen directeur van de KNVB.

VERDEELDHEID
De eredivisieclubs stemden niet unaniem. Maar van verdeeldheid en gebrek aan solidariteit was volgens directeur van de Eredivisie CV, Mattijs Manders, geen sprake. "Iedereen maakt zijn eigen afweging", antwoordt hij. "En veel clubs onthielden zich van stemming omdat ze zich niet wilden mengen in strijd om promotie of degradatie. Het was ook een raadpleging en geen stemming. Dus van verdeeldheid kan je volgens mij niet echt spreken. Deze situatie was zo bijzonder en de KNVB heeft in ieder geval een besluit durven nemen."

Op het besluit van FC Utrecht om de beslissing aan te vechten, reageert Manders: "Zij proberen hun recht te halen, zo zien ze dat", zegt Manders. "Maar dat is iets anders dan verdeeldheid."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -