Vuelta-organisatie zet definitief streep door start van wielerwedstrijd dit jaar

© Utrechts Archief
UTRECHT - Er trekken dit jaar geen wielrenners van de Vuelta door de provincie Utrecht: de Nederlandse Vuelta-start is voor 2020 definitief van de baan. Dat meldt La Vuelta Holanda de organisatie van de drie Nederlandse etappes van de Spaanse wielerronde, vandaag na weken van speculatie of het sportevenement nog door zou gaan dit jaar. De start van de wedstrijd wordt 'teruggegeven' aan de Spanjaarden die nu mogen beslissen waar het evenement zal beginnen.
Het annuleren van de start van de wielertocht in Utrecht zat er al aan te komen. Vanwege de coronacrisis is de Tour de France naar achteren verplaatst. Daardoor moest er ook een nieuwe datum worden gevonden voor de Vuelta. Er was even sprake van dat de Spaanse wielerwedstrijd in het najaar in Utrecht zou beginnen, maar daar was in Nederland weinig animo voor. Zo liet een meerderheid van de Provinciale Staten al weten niks te zien in een start in het najaar. Ook initiatiefnemers Cor Jansen en topwielrenner Dylan van Baarle hadden soortgelijke meningen.
Het verplaatsen van de etappes naar het najaar was volgens de Nederlandse organisatie ook niet te doen. Bovendien zou helemaal niet zeker zijn of de coronamaatregelen dan zo zijn ingeperkt dat een grote wielerwedstrijd met duizenden toeschouwers mogelijk is. Martijn van Hulsteijn, de directeur van La Vuelta Holanda legt uit: "Het verplaatsen van drie etappes, op drie dagen met start en finishplaatsen op diverse plekken bleek een brug te ver. Zo hadden we bijvoorbeeld niet de beschikking over de Jaarbeurs, een onmisbare schakel in de hele organisatie."

34 GEMEENTEN

En ook buiten de stad Utrecht liep de organisatie tegen problemen op. Zoals bijvoorbeeld bij de rit op dag twee. Die zou gaan van 's Hertogenbosch via Rhenen, Renswoude, Leusden en Amersfoort naar Utrecht. Maar ook die rit en de etappe erna verplaatsen, leverde problemen op, aldus Van Hulsteijn: "Daarnaast zijn er in het najaar veel wegwerkzaamheden rondom de 34 doorkomstgemeenten. De impact zou te groot zijn. Nog los van de wenselijkheid en onzekerheid in Corona-tijd."

2022

Omdat de start van de wielerwedstrijd voor volgend jaar al is gegeven aan de Spaanse stad Burgos, wordt er nu gekeken of de Vuelta in 2022 in Utrecht kan starten. Javier Guillén, de directeur van La Vuelta, lijkt zich hiervoor hard te maken: "We zijn diep onder de indruk geraakt van de organisatie in Nederland en hopen dan ook vurig dat we in 2022 door kunnen gaan met elkaar. We gaan deze optie nu samen onderzoeken."

DRIE KLASSIEKERS

Als de Vuelta dit jaar in Utrecht van start was gegaan, was de stad daarmee de eerste geworden die als startplaats had gediend van alle drie grote wielerklassiekers. In 2015 startte de Tour de France in de stad. Vijf jaar daarvoor waren de wielrenners van de Giro d'Italia al door Utrecht en de omliggende provincie getrokken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.