RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Advocaten FC Utrecht: 'Zien ondanks brief genoeg mogelijkheden'


UTRECHT - Topadvocaten Frans de Weger en Jeroen Bedaux hebben na een uitgebreid gesprek met enkele topfunctionarissen van de Europese Voetbalbond toch hoop dat FC Utrecht er niet zo bekaaid afkomt als nu het geval is. "In tegenstelling tot de nationale voetbalbond, de KNVB, krijgt FC Utrecht bij de UEFA wel de gelegenheid om haar kant van het verhaal de mogen duiden. Iets waar ze bij de KNVB in Zeist nooit toe in staat zijn geweest, omdat de directie betaald voetbal de beslissing allang genomen had", aldus ťťn van de raadsmannen exclusief tegenover RTV Utrecht.

De KNVB besloot vorige week om de competitie als gespeeld te verklaren, omdat er vanwege het coronavirus niet meer gevoetbald kan worden. De voetbalbond verdeelde de Europese tickets onder Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en Willem II. De KNVB ging hierbij voorbij aan FC Utrecht, dat in de bekerfinale stond en achter Willem II de zesde plaats op de ranglijst innam, met een wedstrijd minder gespeeld en evenveel verliespunten als de Tilburgers. Pas deze week kwam de bond met de uitleg dat de ticket voor de poulefase van de Europa League, bestemd voor de winnaar van het bekertoernooi, aan Feyenoord was gegeven als hoogstgeklasseerde ploeg van de finalisten. Eerder kwam de KNVB nog met de uitleg dat de tickets verdeeld waren op volgorde van de eindklassering van de eredivisie.
Ook Cambuur Leeuwarden en De Graafschap bewandelen de weg naar de rechter. Op 8 mei is het kort geding dat de twee eerstedivisionisten aanspanden tegen de KNVB, toen bekend werd dat de twee clubs niet promoveren, ondanks dat de competities als gespeeld zijn verklaard. Cambuur staat eerste in de Keukenkampioen divisie, De Graafschap tweede.
Vandaag volgde een brief van de UEFA, waarin het zich schaarde achter de beslissing van de KNVB. Daarmee leken de kansen van FC Utrecht verkeken.

 De brief die de UEFA stuurde naar de KNVB en FC Utrecht De brief die de UEFA stuurde naar de KNVB en FC Utrecht | Foto: RTV Utrecht

In de brief (zie foto) die FC Utrecht vandaag van de KNVB ontving staan alle bepalingen. In Zeist is men ervan overtuigd dat er eerlijk gehandeld is. De advocaten vragen zich af of de tweede passage in de brief wel helemaal is uitgevoerd door de KNVB. Daarin gaat de Europese voetbalbond ervan uit, dat alle opties zijn bekeken om tot een winnaar in het bekertoernooi te komen.

HALVE FINALE EK'68 ALS VOORBEELD
In het verleden heeft het lot ooit een halve finale bepaald bij een Europees Kampioenschap. In 1968 eindigde de halve finale tussen ItaliŽ en de USSR na verlenging in 0-0. Omdat strafschoppenseries toen nog niet bestonden besloot de UEFA door middel van kop-of-munt te bepalen wie de finale in zou gaan. ItaliŽ won de toss en won vervolgens ook de finale.

Daarnaast is volgens De Weger en Bedaux met de Europese voetbalbond ook niet besproken om mogelijk buiten de landsgrenzen of op een alternatieve manier de finale te spelen. Bijvoorbeeld door middel van strafschoppen. "We gaan nu in de slag met de UEFA. Uiteindelijk de plek waar FC Utrecht in tegenstelling tot eigen land wel enig gehoor vindt voor wat voelt als sportief onrecht waar het nu mee te maken heeft."

 Frans de Weger is een van de topadvocaten die FC Utrecht bijstaat Frans de Weger is een van de topadvocaten die FC Utrecht bijstaat | Foto: ANP / Koen van Weel

25 MEI
Voor 25 mei 2020 moeten alle bonden bij de UEFA hun besluit over hun competities kenbaar maken. Als een competitie voortijdig beŽindigd wordt, zoals ook in Frankrijk nu het geval is, moet de bond dit goed motiveren. Of de datum van 25 mei te handhaven is valt nog te bezien. In diverse landen, zoals: Engeland, Duitsland en Spanje, wordt onderzocht of de competitie hervat kan worden. Deze zullen in dat geval niet voor 25 mei zijn afgerond. Daarnaast moeten de deelnemende clubs pas officieel op uiterlijk 3 augustus zijn aangemeld.

Trainer John van den Brom liet vanavond in Een Berg Sport ook al weten dat zijn club zal knokken tot de laatste snik voor het Europese ticket. FC Utrecht voert naar nu blijkt dus een twee-sporen-beleid. De club vecht de zaak aan bij de UEFA en bij de voorzieningenrechter.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -