RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeester Van Zanen: 'Herkansing Vuelta zal alleen van geld afhangen'


UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft de Vuelta nog lang niet uit zijn hoofd gezet. In Een Berg Sport op RTV Utrecht sprak hij zich hoopvol uit over een Vuelta-start in zijn stad. De oorspronkelijke 'Gran Salida' van de wielerronde in de Domstad, die in augustus zou plaats vinden, viel ineens om door de uitbraak van het coronavirus. Van Zanen weet zeker dat Utrecht een herkansing krijgt aangeboden door de organisatie van de Ronde van Spanje.

"Ik ben er zelfs van overtuigd dat we het mogen. Kijk volgend jaar is de start natuurlijk al vergeven aan Burgos. Ik ben er van overtuigd dat ze het ons zeer gunnen, dat ze het ook graag willen. Ik heb ze van de week nog gesproken vanwege het 75-jarig bestaan van de Vuelta, maar we moeten zelf eerst kijken met de provincies en de collega's in Breda en Den Bosch of het haalbaar is. Financieel, logistiek, noem maar op. Ik kan er niet op vooruit lopen, maar ik hoop het natuurlijk wel."

Ik ben overtuigd dat Vuelta-organisatie het ons gunt"
Burgemeester Jan van Zanen

TELEURSTELLING
Utrecht had de 'hattrick' compleet kunnen maken met de start van de Vuelta. Eerder gingen de andere twee grote wielerrondes, de Giro d' Italia en de Tour de France ook in Utrecht van start. Utrecht hoopt nog steeds als eerste stad ter wereld die prestatie neer te zetten. "Het was wel een teleurstelling, maar dat geldt ook voor Breda en Den Bosch. Er hebben heel veel vrijwilligers en private partijen bijgedragen aan een Vuelta-start in Nederland. Ik had ook in mijn eigen driehoek, met de politie en de Veiligheid Regio Utrecht alles besproken en dan gaat het niet door. Dan moet je gewoon afwachten wanneer dat wel kan. Dus dat is wel jammer, zeker aangezien het enthousiasme in de stad groot is voor het wielrennen."

Burgemeester Van Zanen: "Spanjaarden willen wel, belangrijk dat we steun vanuit Nederland houden"


Toch heeft Van Zanen vrede met het besluit om Utrecht in 2020 over te slaan. Zeker gezien de onzekerheid die telkens weer de kop opsteekt over het doorgaan van de Ronde van Spanje. "Je moet er niet aan denken dat het misschien wel november was geworden. We wilden graag de Vuelta hier hebben, dat waren we ook overeengekomen. Maar je moet nu toch wel weer op zoek naar diezelfde partijen, willen die het ook in 2022 of in een ander jaar steunen."

 Burgemeester Van Zanen met directeur Javier Guillén Burgemeester Van Zanen met directeur Javier Guillén | Foto: La Vuelta Holanda

HOOPVOL
Het is natuurlijk nog maar de vraag of Utrecht opnieuw de kans krijgt van de Spaanse organisatie om de Vuelta te organiseren. De burgemeester is wat dat betreft erg hoopvol. "Ik heb zelf de indruk dat onze Spaanse vrienden het graag willen. Ze weten dat we het kunnen in Utrecht, we hebben een lange geschiedenis met Spanje en ze weten dat we zeer sportminded zijn wat betreft de fietsen."

Financiën en logistiek enige struikelblok"
Burgemeester Jan van Zanen

Er zitten ook voordelen aan een start in 2022. "Dit was natuurlijk al een bomvol sportjaar met onder meer de Olympische Spelen. Dus als het in een ander jaar zou kunnen, zonder concurrentie van de Spelen en zo, dat kan geen kwaad."

STRUIKELBLOK
"Ik moet me aan mijn script houden. Ik ben burgemeester, ik kan alleen maar dingen zeggen die ik kan waarmaken. Ik kan waarmaken dat het zou kunnen van Spaanse kant, ik kan waarmaken dat we het kunnen, dat hebben we met de Giro en de Tour bewezen, maar ik kan nog niet waarmaken of het logistiek, financieel, etc. haalbaar is. Daar gaan we de tijd voor nemen en daar krijgen we ook de tijd voor van de Spaanse organisatie. Dat is ook een teken dat ze het echt zien zitten met Utrecht, Breda en Den Bosch." Daarmee lijkt geld het enige struikelblok in de poging om koersdirecteur Javier Guilén opnieuw 'ja' te laten zeggen tegen een start in 2022 in Utrecht. "Vale!", oftewel 'akkoord' in het Spaans, is het veelzeggende antwoord van de burgemeester.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -