Hoe de Spaanse Griep USV Hercules fataal werd

UTRECHT - USV Hercules behoort tot de oudste sportverenigingen van Nederland. De Utrechtse club bestaat inmiddels bijna 140 jaar. En dus maakte Hercules al heel wat mee. Ook wat pandemieën betreft. Zo waarde meer dan 100 jaar geleden de Spaanse Griep rond in Nederland. Het leidde er uiteindelijke toe dat de voetballers van Hercules degradeerden uit het allerhoogste niveau in Nederland, en nooit meer terugkeerde.
We schrijven 1918, de Spaanse Griep waarde rond in Nederland, en ook bij Hercules. In korte tijd maakte het virus meer slachtoffers dan de Eerste Wereldoorlog. De Spaanse Griep werd waarschijnlijk overgedragen van dieren op mensen. De zich razendsnel verspreidende ziekte maakte veertig tot honderd miljoen slachtoffers over de hele wereld. In Nederland stierven 27.000 mensen.
1918: De selecties van Ajax en Hercules (rechts) voor de wedstrijd in een goed bezocht Olympisch stadion
1918: De selecties van Ajax en Hercules (rechts) voor de wedstrijd in een goed bezocht Olympisch stadion © USV Hercules / Donald Noorhoff
De voetballers van Hercules speelden op dat moment in de eerste klasse; het allerhoogste niveau in Nederland. Deze bestond uit vier regionale klassen. De kampioenen van de vier klassen speelden jaarlijks in een kampioenscompetitie om de Nederlandse titel.
In het seizoen 1917/1918 hadden de zwart-witten knap beslag gelegd op de vierde plaats. De titel ging naar het op dat moment nog onbeduidende Ajax uit Amsterdam. Het was de eerste titel voor de club die zou uitgroeien tot recordhouder.

SPAANSE GRIEP

Het seizoen erop, 1918/1919, had Hercules het echter moeilijk. Evenals vele andere verenigingen werd de Utrechtse club in het najaar getroffen door de Spaanse griep. Ternauwernood kon Hercules een eerste elftal opstellen. Het resulteerde uiteindelijk in een dramatische ontknoping. In de laatste wedstrijd van het seizoen trof het stadgenoot UVV. De rood-witten scoorden in de laatste minuut de 1-0 waardoor Hercules degradeerde uit de hoogste klasse en nooit meer terug zou keren.
Heden: Stef van Rooijen aan de bal namens Hercules
Heden: Stef van Rooijen aan de bal namens Hercules © Geert Lommers

HEDEN

In 2020 speelt Hercules in de derde divisie. De coronapandemie zal de club in tegenstelling tot de Spaanse Griep niet fataal worden. De KNVB besloot de competitie enkele weken geleden nietig te verklaren, waardoor niemand degradeert.
Kijk voor meer verhalen uit de geschiedenis van Hercules op de site van de club.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.