RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Promotiekansen Sportlust'46 lijken toe te nemen

WOERDEN - De kans dat Sportlust'46 volgend seizoen in de derde divisie speelt, lijkt een stuk groter te zijn geworden. De Woerdense club krijgt steun van de de CVTD, de belangengroep van clubs in de tweede en derde divisie. Die wil dat er komend seizoen 18 clubs in de beide derde divisies spelen, zo staat in een brief die RTV Utrecht heeft ingezien. Om dat voor elkaar te krijgen zullen er hoofdklassers moeten promoveren. Sportlust'46 was koploper toen de competitie werd afgebroken.

GEEN 17 AUB!
Afgelopen seizoen telden beide derde divisies 17 clubs. Door het wegvallen van de beloften van ADO Den Haag en Almere City, en de vrijwillige degradatie van FC Lienden en ONS Sneek, zijn er op dit moment voor volgend seizoen nog slechts 30 derde divisionisten. De KNVB heeft nog geen beslissing genomen of de twee poules komend seizoen uit 16 of 18 clubs zullen bestaan. In beide gevallen zullen er clubs bij moeten.

De CVTD zegt af te willen van twee poules met een oneven aantal clubs. "Er is altijd n team per speeldag vrij, wat in de stand een ongelijk aantal wedstrijden tot gevolg heeft." Bovendien leidt een en ander tot onduidelijkheid bij het verdelen van de periodetitels. "Er zijn drie periodekampioenen, maar er zijn twee periodes", schrijft de CVTD.

Er is altijd n team per speeldag vrij, wat in de stand een ongelijk aantal wedstrijden tot gevolg heeft"
Uit de brief van de CVTD

De derde divisieclubs zijn een groot voorstander van twee poules van 18. In een enqute die de CVTD eind 2019 hield zei 78% van de clubs het liefst in een poule van 18 teams te willen spelen.

Om twee poules van 18 te maken, zouden zes huidige hoofdklassers volgend seizoen een plaats in de derde divisies moeten krijgen. Als de KNVB daartoe besluit, ligt het voor de hand dat de bond de vier koplopers van de stilgelegde hoofdklassen laat promoveren. En van die koplopers is het Woerdense Sportlust'46. De andere drie zijn Staphorst, Hollandia en Unitas.

DHSC EN EEMDIJK
Om vervolgens op twee poules van 18 te komen, zou de bond ook twee van de vier nummers twee uit de hoofdklassen moeten laten promoveren. En van die nummers twee is het Utrechtse DHSC. Ook ACV uit Assen, JOS Watergraafsmeer en Halsteren stonden toen de competitie werd afgebroken op de tweede plaats in de hoofdklasse.
Mocht de KNVB besluiten twee nummers 2 uit de hoofdklasse te laten promoveren, zou de bond zich kunnen baseren op de resultaten in de afgebroken competitie. In dat geval zou DHSC niet promoveren:
1 ACV 21 42 (46-32)
2 Halsteren 20 41 (42-18)
3 DHSC 21 41 (44-26)
4 JOS W'meer 19 40 (47-24)

Eemdijk stond vr de laatste afgewerkte speelronde op 7 maart ook tweede, maar zakte door een 3-0 nederlaag tegen koploper Staphorst naar de derde plaats. Daardoor komen de Diekers waarschijnlijk niet in aanmerking voor een eventuele versterkte promotie.

HALF JUNI DUIDELIJKHEID
Het doorschuiven van hoofdklassers naar de derde divisies heeft ook weer gevolgen voor de onderliggende klassen. Veel clubs die de in de afgebroken competities bovenaan stonden hebben bij de KNVB aangegeven dat zij, indien mogelijk, graag zouden willen promoveren.

De voetbalbond laat desgevraagd weten niet al die promotieverzoeken zullen kunnen worden gehonoreerd en dat pas half juni duidelijk zal zijn hoe de competitieindelingen voor komend voetbalseizoen eruit zullen zien.

PROMOTIE-DEGRADATIE
In de brief die de CVTD aan de KNVB heeft gestuurd is ook te lezen dat de clubs de promotie-degradatieregeling tussen de tweede en derde divisie willen aanpassen. De clubs willen dat er uit de de tweede divisie nog maar n club rechtstreeks degradeert. Dat zijn er nu twee. Het aantal clubs dat promotie-degradatiewedstrijden moet spelen blijft twee.

De CVTD schrijft dat er door de deelname van twee beloftenteams in de tweede divisie, die niet kunnen degraderen naar de derde divisie, maar 16 clubs tegen degradatie spelen. Het aantal van vier mogelijke degradanten in een competitie die feitelijk maar uit 16 clubs bestaat, legt een zware negatieve druk op de competitie, zo staat in de brief.

Of de KNVB deze wens van de clubs zal inwilligen, wordt later duidelijk.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -