Ellen van Dijk kijkt uit naar eerste Parijs-Roubaix voor vrouwen: "Dat moet mij goed liggen"

WOERDEN/MIJDRECHT - "Heel goed nieuws, daar ben ik echt heel blij mee." Wielrenster Ellen van Dijk reageert enthousiast op het bericht dat de vrouwen op 25 oktober voor het eerst Parijs-Roubaix gaan rijden. "Maar ik ben ook sceptisch, ik hoop dat het doorgaat", zegt de Harmelense. "Want als ik hoor dat ze in augustus de Strade Bianchi willen gaan rijden denk ik 'Hoe dan?'"
GESCHIKT VOOR KASSEIEN
"Parijs-Roubaix is een koers die ik dolgaag wil rijden", zegt Van Dijk. "Qua fysieke mogelijkheden moet het mij goed liggen." Ze baseert zich daarbij mede op de ervaringen die ze opdeed in de Vlaamse klassiekers. In 2018 en 2019 won ze Dwars door Vlaanderen en ze zegevierde in 2018 in de Omloop van het Hageland. In 2014 was Van Dijk de beste in de Ronde van Vlaanderen.
Nu hoopt ze dus Parijs-Roubaix te gaan rijden, al is het doorgaan nog onzeker en is het evenmin zeker of ze wel wordt opgesteld. "Het is een epische race bij de mannen. Ik vind het prachtig om die sterke kerels over de kasseien te zien denderen", stelt Van Dijk. "Kracht is belangrijker dan tactiek, en je moet vooral geen materiaalpech hebben."
Bij de mannen wint meestal zo'n oersterke kerel. Zo'n type ben ik ook eigenlijk
Over haar eigen kansen is Van Dijk duidelijk. "Bij de mannen wint meestal zo'n oersterke kerel. Zo'n type ben ik ook eigenlijk." Toch moeten we daar niet uit opmaken dat Van Dijk van de kasseien houdt. "Het is erg oncomfortabel, maar dat zijn alle wedstrijden. Waar het om gaat is dat je op de kasseien het het verschil kunt maken." Van Dijk vergelijkt het met tijdrijden. "Daar is ook geen zak aan, tenzij je er heel goed in bent."
VOORBEREIDING
De voorbereiding op Parijs-Roubaix zal voor Van Dijk behalve uit training bestaan uit parcoursverkenning en materiaal testen. "Als je banden te hard zijn, stuiter je alle kanten op. Dus je bandenspanning moet iets minder zijn normaal. Zodat je, als je op asfalt rijdt, denkt dat het heel langzaam gaat." Toch is het geen optie om na de kasseien over te stappen op een fiets met een hogere bandenspanning. "Dat haalt je uit je ritme en dus kost het tijd. Bovendien komen de materiaalwagens niet bij je in de buurt op de kasseien."
Al met al is Van Dijk vooral blij dat ze weer ergens naartoe kan werken. "Zonder doel is het moeilijk om telkens gemotiveerd te gaan trainen. Ik vind fietsen heel mooi en het weer is goed, maar je traint nu om fit te blijven. Dat is anders dan je voorbereiden op een wedstrijd." Die wedstrijden komen er dus als het goed gaat weer, komend najaar. "Ik heb de kalender gezien, dat geeft hoop. Al moeten we afwachten wat er allemaal door kan gaan. Het is lastig plannen maken."
Ellen van Dijk (11-02-1987) heeft op Belgische kasseienwedstrijden een aardige erelijst:
2012 2e in Omloop het Nieuwsblad
2013 1e in Samyn des Dames
2013 2e in Ronde van Vlaanderen
2014 1e in Ronde van Vlaanderen
2015 2e in Omloop het Nieuwsblad
2017 2e in Gooik-Geraardsbergen-Gooik
2018 1e in Omloop van het Hageland
2018 1e in Dwars door Vlaanderen
2019 1e in Dwars door Vlaanderen
2012 2e in Omloop het Nieuwsblad
2013 1e in Samyn des Dames
2013 2e in Ronde van Vlaanderen
2014 1e in Ronde van Vlaanderen
2015 2e in Omloop het Nieuwsblad
2017 2e in Gooik-Geraardsbergen-Gooik
2018 1e in Omloop van het Hageland
2018 1e in Dwars door Vlaanderen
2019 1e in Dwars door Vlaanderen