Zorgen bij sportclubs om terugloop ledenaantal door coronacrisis

© KNVB
PROVINCIE UTRECHT - Zo'n 40 procent van de sportclubs in Nederland maakt zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de vereniging. Clubs zijn bang voor terugloop van het aantal leden en vrijwilligers en misgelopen inkomsten. Dat staat in een onderzoek van het Mulier Instituut naar de impact op sportverenigingen van de beperkende maatregelen die de overheid heeft genomen om verspreiding van het virus in te dammen.
Het sociaalwetenschappelijk sportonderzoekinstituut deed het onderzoek in opdracht van NOC*NSF. Begin april lanceerde het Mulier Instituut een online-enquête, die werd ingevuld door 3256 verenigingen. Het onderzoek vond plaats in de periode van 1 tot en met 13 april, toen nog veel onduidelijkheid bestond over de duur, de inhoud en de gevolgen van de maatregelen. Het Mulier Instituut benadrukt dat vervolgonderzoek nodig is om de impact van de crisis op de langere termijn te achterhalen.
Vooral de grotere sportverenigingen, met meer dan 250 leden, een eigen accommodatie of kantine en een begroting boven de 50.000 euro, maken zich zorgen. Ruim 40 procent van de clubs zegt dat het coronavirus een bedreiging vormt voor het voortbestaan van de club. Vier op de tien verwacht minder nieuwe leden te krijgen vanwege de coronacrisis, een op de vijf rekent erop dat huidige leden hun lidmaatschap gaan opzeggen.

GEEN INKOMSTEN KANTINES

Tot 1 september moeten de kantines dichtblijven. Sportwedstrijden zijn tot dat moment ook niet toegestaan. Vanaf komende maandag kan iedereen wel weer buiten gaan sporten, al moeten alle sporters vanaf 13 jaar daarbij onderling wel minimaal 1,5 meter afstand houden. Jongeren tot en met 18 jaar mogen sinds eind vorige maand weer sporten.
Volgens het Mulier Instituut verwachten de clubs dat ze dit jaar zeker zo'n 30 procent aan begrote inkomsten mislopen. Ongeveer een kwart van de sportverenigingen geeft aan behoefte te hebben aan noodmaatregelen en (financiële) steun om deze periode door te komen. De overheid en diverse sportbonden hebben inmiddels noodfondsen opgezet om de clubs te helpen. Twee op de drie verenigingen zegt er vertrouwen in te hebben de gevolgen van de coronacrisis te doorstaan.
Een klein deel van de clubs (6 procent) heeft contracten van vaste krachten opgezegd als gevolg van de crisis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.